24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska Ima najčišće more u Evropi

Hrvatska Ima najčišće more u Evropi
Dalmacija ostrva – foto M.Marušić

Hrvatska je službeno proglašena zemljom s najčišćim morem za kupanje u Evropi, prema najnovijoj službenoj analizi Europske komisije i Europske agencije za okoliš. Ovo priznanje dodatno je potvrdio i američki magazin Travel + Leisure, koji je istaknuo Hrvatsku kao izvanrednu destinaciju za ljubitelje plaža i morskih aktivnosti, piše Fiuman.hr.

Analiza, koja se temelji na podacima iz prošle godine, pokazala je impresivne rezultate za Hrvatsku. Naime, 99,1% hrvatskih obalnih područja, točnije njih 886 od 894 ispitanih, dobilo je izvrsnu ocjenu za kvalitetu morske vode. Ispitivanje je uključivalo 27 država članica Europske unije, Švicarsku i Albaniju. Hrvatska je zauzela prvo mjesto, dok su Grčka i Cipar slijedili.

Magazin Travel + Leisure prepoznao je Hrvatsku kao vrhunsku destinaciju za ljubitelje mora. U članku se ističe kako plivanje ili jedrenje u nevjerojatno čistom moru u Hrvatskoj zvuči kao ljetni san koji treba ostvariti što prije. Iako Hrvatska još uvijek nije toliko popularna kao Grčka ili Italija, svakako se ističe među europskim ljetnim destinacijama. Gotovo 50 milijuna ljudi svake godine posjeti hrvatske obale, što dodatno potvrđuje njezinu atraktivnost.

Hrvatska se može pohvaliti impresivnom obalom. Ima 2736 kilometara kopnene obale te dodatnih 4000 milja obale otoka i otočića u Jadranskom moru. Jadransko more, široko oko 193 kilometra, odvaja Italiju od Balkana i poznato je po svojoj čistoći“, dodaju u članku.

Najčitanije