35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden odlučan pred čelnicima NATO-a: Ukrajina će zaustaviti Putina

Biden / foto AA

Čelnici članica NATO saveza okupili su se u Washingtonu, na trodnevnom summitu koji je u znaku nastavka potpore Ukrajini u otporu ruskoj agresiji.

Razgovori slijede nakon ceremonije održane u utorak povodom obilježavanja 75. godišnjice utemeljenja vojnog saveza nakon Drugog svjetskog rata i početka Hladnog rata.

Očekuje se da će čelnici raspravljati o planu odlazećeg glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da Kijevu pruži vojnu pomoć u vrijednosti od 40 milijardi eura 2025. godine. Članice NATO-a snažno podupiru Ukrajinu od ruske invazije u veljači 2022.

Prema Stoltenbergu, NATO treba uvjeriti Rusiju da ne može dobiti svoj rat protiv Ukrajine čekajući da zapadna podrška oslabi.

Međutim, obećanih 40 milijardi eura zapravo je ublažen prvotni Stoltenbergov plan koji je predviđao višegodišnji paket pomoći za Ukrajinu. Savez će ponovno razmotriti vojnu pomoć sljedeće godine.

Biden odlučan pred čelnicima NATO-a: Ukrajina će zaustaviti Putina

Američki predsjednik Joe Biden snažno će braniti Ukrajinu od ruske invazije, obećao je na samitu NATO-a u Washingtonu u utorak, koristeći globalnu pozornicu da pokuša pokazati saveznicima u zemlji i inozemstvu da je još uvijek u stanju biti vođa.

Biden (81), već 12 dana trpi mučna pitanja o svojoj podobnosti za predsjedničku dužnost jer se neki od njegovih kolega demokrata i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. studenoga nakon slabe debate 27. lipnja.

– Vladimir Putin ne želi ništa manje od potpunog pokoravanja Ukrajine i brisanja Ukrajine s karte, rekao je Biden u svojoj dobrodošlici državama članicama NATO-a na samitu.

– Ukrajina može i hoće zaustaviti Putina, odlučan je.

Bijela kuća se nada okrenuti stranicu teškog razdoblja svog predsjedničkog mandata govorom pred NATO-om, što je najvažniji politički govor od debate, iako su neki diplomati na samitu procijenili da je štetu teško izbrisati.

U utorak je američki predsjednik govorio odlučnim i samouvjerenim glasom uz pomoć blesimetra i uglavnom izbjegao verbalne zavrzlame i znakove zbunjenosti koji su obilježili njegov nastup u debati.

Biden se obraćao u dvorani pozlaćenih zidova u kojoj je potpisan ugovor o stvaranju NATO-a, a govor je bio upotpunjen glazbenim izvedbama mornaričkog zbora.

– Danas je NATO jači nego što je bio ikad u svojoj povijesti, rekao je.

Predsjednik se odupire pozivima da se povuče iz utrke protiv republikanca Donalda Trumpa, obećavajući da će ga pobijediti u studenom. Do sada je zadržao javnu potporu većine stranačke elite.

Američki predsjednik je obnovu tradicionalnih savezništva u inozemstvu učinio središtem svoje vanjske politike nakon što je Trump izazvao saveznike kao dio pristupa “Amerika na prvom mjestu”.

Pobjednik izbora u studenom mogao bi imati značajan utjecaj na budućnost NATO-a, Europe i ostatka svijeta.

– Ne vidimo kako bi se nakon one debate mogao vratiti na površinu, rekao je jedan europski diplomat, koji je govor od utorak odbacio kao dokaz Bidenove izdržljivosti budući da je bio napisan.

– Ne mogu ga zamisliti na čelu SAD-a i NATO-a još četiri godine.

Trump sugerira da, ako dobije drugi mandat, ne bi branio članice NATO-a ako se nađu pod vojnim napadom i ne ispune cilj saveza za obrambenu potrošnju od 2 posto njihovog godišnjeg BDP-a. Također je doveo u pitanje količinu pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Biden je svoje primjedbe završio iznenađenjem za glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, predsjedničkom medaljom slobode. Stavljajući najviše američko civilno odlikovanje oko vrata norveškog političara, pripisao mu je zasluge za oživljavanje 32-članog saveza.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije