20 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska: Od danas veće kazne za saobraćajne prekršaje

Prometna-policija-kontrola

Vozači na hrvatskim putevima od danas bi morali da budu pažljiviji pošto su na snagu stupili stroži saobraćajni propisi za šta su predviđene paprene novčane kazne. Uhvaćeni u prekršaju mogli bi da plate kaznu i do 2.700 eura.

Na popisu najtežnih prekršaja su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja sa više od jedan i po promila alkohola ili pod uticajem droga.

Kazne za te prekršaje povećavaju se sa dosadašnjih pet (677 eura) do 15 hiljada na deset do 20 hiljada kuna (2.700 eura), ali će se primjenjivati i strože mjere – zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili najmanje godinu dana za tri i više prekršaja, prenosi Indeks.hr.

Hrvatska policija može privremeno do odluke suda oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dvaput pravosnažno kažnjen ponovi neki od tih najtežih prekršaja.

Kako navodi Indeks, s 500 na hiljadu kuna (135 eura) povećavaju se kazne zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoza djece i korišćenja mobilnog telefona, što su takođe opasni oblici ponašanja koji su se našli na popisu “četiri ubica u saobraćaju” – brzina, alkohol, pojas i mobilni telefon.

Povećane su novčane kazne i za prekršaje kod uključivanja u saobraćaj, preticanja, zaustavljanja, vožnje unazad.

Bijeg s mjesta nesreće s poginulima ili povrijeđenima takođe je ušao u krug prekršaja za koje su predviđene kazne do 20 hiljada kuna. Umjesto dosadašnje kazne od tri do sedam hiljada, bjegunci će odsad plaćati kaznu od deset do 20 hiljada kuna.

Najčitanije