19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatski kontrolori leta najavili štrajk, sutra sudsko ročište o njegovoj zabrani

aerodrom dubrovnik – oto JL

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja najavio je štrajk za četvrtak ujutro. Kontrolori leta traže veće plate, upozoravaju na preopterećenost poslom i manjak stručnog kadra. S druge strane uprava tvrdi da je prihvatila niz zahtjeva sindikata.

Sve zavisi o ročištu koje se održava sutra u 10 sati na Građanskom odjelu Županijskog suda, budući da je Hrvatska kontrola zračne plovidbe tražila zabranu štrajka. Dođe li do štrajka to bi moglo uticati na gotovo pola miliona putnika dnevno što kroz prelete kroz hrvatski zračni prostor, što zbog otkazanih letova u hrvatskim zračnim lukama, a dnevni gubitak mogao bi biti veći od 2 miliona kuna. Štrajk je najavljen za četvrtak, a hoće li do njega i doći odlučit će sutra sud, rekla je za središnji Dnevnik Iva Magušić Dumančić.

– Smanjenje učinkovitosti i potencijalno ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa neizbježna je posledica preopterećenosti kontrolora letenja i manjka stručnog kadra, što je ključni razlog štrajka članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja koji će započeti u četvrtak 21. jula 2022. godine u 7 sati. Rezultat je to višemjesečnih pregovora koji su započeli još 24. marta 2022. godine i niza neuspješnih pokušaja postizanja dogovora s Upravom Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koja nije pokazala razumijevanje za zahtjeve kontrolora letenja u čijim smjenama se već sada bilježe rekordni brojevi praćenja zrakoplovnih operacija na našem nebu, čak i u odnosu na pretpandemijske godine, priopštio je HSSKL, koji okuplja 365 članova.

Navode da će od prvog dana štrajka kapacitet, odnosno broj aviona koji prelijeću Hrvatsku, biti smanjen na 40 posto ukupnog propisanog. Što se tiče prometa na zračnim lukama, on će ostati nepromijenjen do subote 23. jula, od kada će kapaciteti svih zračnih luka u Hrvatskoj, osim Zračne luke Osijek, biti smanjeni na 50 posto ukupno planiranih zrakoplova.

– Poznato je da je naš posao jedan od najstresnijih na svijetu i da kontinuirano upozoravamo na preopterećenost i rizik od povećanog stresa. Zbog toga je potrebno što prije prilagoditi usloe rada kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti zrakoplovnog prometa. Smatramo da bi ispunjavanje naših zahtjeva trebalo biti na vrhu ljestvice prioriteta, zbog čega se ipak nadamo razumijevanju i dogovoru s Upravom Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a sve kako bi, što je moguće prije, bio osiguran nesmetani rad svih zračnih luka, naveo je u priopćenju Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja.

Izvor:HRT

Najčitanije