17 C
Kotor

Slušaj online radio

HSF: Panel diskusija o kreativnim industrijama okupila poznate svjetske umjetnike

Hercegnovski strip festival HSF

Sedmo izdanje Zimskog HSF strip vikenda, okupilo je u petak sjajne umjetnike iz Velike Britanije – Vilijama Simpsona i Brajana Kirka, koji su na panel diskusiji na temu „Kreatvine industrije kao generator promjene“, prenijeli svoja iskustva u razvoju Sjeverne Irske – kao svjetski izuzetno značajne filmske destinacije.

Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Karen Medoks ovom prilikom je kazala da  Vilijam Simpson i Brajan Kirk borave ove sedmice u Crnoj Gori sa ciljem da podijele svoja iskustva i podrže kreatore javnih politika u izgradnji filmske industrije.

„Sjevrna Irska je odličan model za Crnu Goru. Uspješno je izgradila svoju filmsku industriju kroz razvoj snažne strateške vizije i jakih veza između obrazovnog sistema i filmske industrije, kao i kroz promovisanje svoje kulture i ekonomskih mogućnosti. Crna Gora bi takođe imala koristi od diverzifikacije svoje ekonomije, podsticanja kreativnosti i inovacija, promovisanja svoje posebne kulture i prirodnog okruženja. To je ono što projekat Britanskog Savjeta namjerava da podrži. Oni rade sa Filmskim centrom na razvoju nastavnog plana i programa za izgradnju niza talenata sa vještinama koje su potrebne filmskoj industriji“, istakla je Medoks.

Vanja Madžgalj iz British Council-a kazala je da su kreativne industrije zapravo industrije budućnosti koje imaju veliki potencijal.

„One već danas na globalnom nivou predstavljaju oko šest odsto ukupnog GDP-a. U Velikoj Britaniji kreativne industrije predstavljaju 15 odsto ukupne britanske ekonomije i ona je već 2018. godine bila veća od automobilske, avio i naftne industrije zajedno. To je industrija sa ogromnim potencijalom. Ali pored ekonomskog potencijala, ova industrija snažno razvija i inovacije, te može uticati na ukupni društveni razvoj“, navela je Madžgalj.

Jedan od učesnika panela, poznati storiborder Vilijam Simpson, osvrnuo se na filmsku produkciju u Crnoj Gori i regionu i ukazao da treba postojati koprudukcija i saradnja između zemalja.

Hercegnovski strip festival HSF

„Hrvatska je odabrana za snimanje određenih scena iz Igre prijestola zbog Dubrovnika, koji je bio savršeno mjesto jer je riječ o starom gradu. Ali pamtim kada sam prvi put došao u Herceg Novi koji je imao mnogo toga što me je veoma zainteresovalo. Stoga sam napravio kratki film, od kojeg je dio snimljen u Herceg Novom. Više je umjetničko djelo, te stoga neće imati neki komercijalni karakter. Bio lijep osjećaj napraviti takvo nešto“, kazao je Simpson.

Cilj panel diskusije bio je da se kroz priču o povezanosti devete umjetnosti, tj. storibordinga i storitelinga da zamajac razvoju deficitarnih kadrova, ali i kroz sistematski pristup, reformu obrazovnog sistema i uvođenje opšte filmske kulture i edukacije, uz pomoć novih zanimanja i predmeta koji bi se fokusirali na kreativnost, kao i nove tehnologije koje se danas koriste u filmu.

Najčitanije