30 C
Kotor

Slušaj online radio

Hutisti ponovno napali: Gađali brodove Maerska i MSC-a

Brod – Izvor: Ilustracija / Splash247.com

Jemenski hutisti napali su dva američka broda i jedno izraelsko plovilo, rekao je u srijedu vojni glasnogovornik skupine, što predstavlja prvi takav napad u više od dva tjedna mira, piše gCaptain.

Gađali su američki brod Maersk Yorktown, američki razarač u Adenskom zaljevu i izraelski brod MSC Veracruz u Indijskom oceanu, kazao je glasnogovornik Yahya Sarea u govoru koji je prenosila televizija.

Nije bilo izvješća o pogođenim brodovima, a Središnje zapovjedništvo SAD-a reklo je da su jučer uništili jedan protubrodski balistički projektil i četiri drona koje su ispalili hutisti, navodi Splash247.

Maersk Yorktown je kontejnerski brod od 28.900 DWT, koji plovi pod američkom zastavom i kojim upravlja Maersk Line Ltd., a MSC Veracruz je brod od 68.000 DWT, registriran u Portugalu. Hutisti opisuju brod MSC-a kao “izraelski”, ističe The Maritime Executive.

Hutisti napadaju brodove u regiji Crvenog mora od studenog u, kako kažu, kampanji solidarnosti s Palestincima koji se bore protiv Izraela u Gazi.

“Jemenske oružane snage potvrđuju da će nastaviti sprječavati izraelsku plovidbu ili bilo kakvu plovidbu prema lukama okupirane Palestine u Crvenom i Arapskom moru, kao i u Indijskom oceanu”, rekao je Sarea u srijedu.

U međuvremenu, pokušaji trgovačkog brodarstva nastavljeni su tako što je grčki vojni brod koji je služio u pomorskoj misiji Europske unije u Crvenom moru uništio dva drona.

Također, britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey obavijestila je ranije u srijedu o incidentu jugozapadno od lučkog grada Adena, područja gdje hutisti često gađaju brodove za koje kažu da su povezani s Izraelom ili Sjedinjenim Državama.

Brod je prijavio “eksploziju u vodi” otprilike 72 nautičke milje istočno-jugoistočno od Džibutija, navodi se u ažuriranom upozorenju iz Ambreya, no posada i brod su sigurni.

Napadi hutista prekinuli su globalnu plovidbu kroz Sueski kanal, a od studenoga prošle godine su gađali više od 80 trgovačkih brodova, što je dovelo do masovnog preusmjeravanja pomorskog prometa oko južne Afrike.

Najčitanije