13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“ I riječ je djelo”

Danijela Đukić

U subotu 29.jula u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom etnolog antropolog Danijela Đukić održaće predavanje o nematerijalnom kulturnom nasljeđu


“ I riječ je djelo”, naziv je programa posvećenog nematerijalnom kulturnom nasljeđu, koje će u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom,  u subotu, 29.jula, sa početkom u 21 čas, održati direktorka JU Muzej i galerija Tivat, Danijela Đukić, etnolog antroplog.

Đukić se bavi socio-kulturnom antropologijom, a  u dosadašnjem radu,  najviše se posvetila unaprijeđenju i vidljivosti elemenata nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, kao i načinu finansiranja i modelu održivosti u razvojnim lokalnim i republičkim planovima i UNESCO zaštićenim područjima.

Na predavanju u Paviljonu, foksiraće se na aktuelne razvojne teme, kao što su problemi u nematerijalnom nasljeđu i organizacionom ponašanju uprava, neophodnosti uvođenja etičkog kodeksa, te vezu između klimatskih promjena i nematerijalnog nasljeđa sa osvrtom na Wiki Loves Living Heritage. Osim toga ukazaće na potrebu za podizanjem svijesti o UNESCO Konvenciji za zaštitu elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa, koja je usvojena 2003 godine i kojoj je UNESCO misija posvetila posebnu pažnju tokom 2023. godine u susret obilježavanju 20 godina od njenog usvajanja.

Podsjetićemo, da je UNESCO definisao nematerijalnu kulturnu baštinu kao praksu,  prezentaciju, izražavanje, te udružena znanja i neophodne vještine, koje zajednice, grupe i u nekim slučajevima pojedinci prepoznaju kao dio svoje kulturne baštine.Nematerijalna kulturna baština, koja se ponekad naziva i živa kulturna baština, manifestuje se, između ostalog, u usmenoj tradiciji i jeziku, scenskoj umjetnosti, društvenoj praksi, znanju i primjeni znanja o univerzumu, kao i tradicionalnoj umjetnosti.

Đukić je od oktobra 2022. godine direktorka  JU Muzej i galerija Tivat, od kada i radi na projektu Zaštita nematerijalnog kulturnog nasljeđa kroz učenje. U toku projekta realizovane su likovno-edukativne radionice, izložba o nematerijalnim kulturnim dobrima Crne Gore i konferencija o nematerijalnom nasljeđu i održivom turizmu.

Organizaciju programa, koji se održava pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi potpisuje Ksenija Matović, organizatorka programa kulture i nauke u Paviljonu Gradske muzike.

/K.Matović/

Najčitanije