31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

IBM: Riba lav stigla i u naše more, evidentirano šest jedinki

Riba Lav

U našem moru od februara 2023. do danas zabilježeno je šest jedinki ribe lav, koja ima otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu, saopštio je kotorski Institut za biologiju mora.

U Jadranskom moru je zabilježena prisutnost ribe lav (𝙋𝙩𝙚𝙧𝙤𝙞𝙨 𝙢𝙞𝙡𝙚𝙨), čije je prirodno stanište Indijski okean i Crveno more, a u Mediteran je stigla kroz Sueski kanal.

Riba lav razmnožava se tokom cijele godine, a nema prirodnih neprijatelja, zbog čega se brzo i uspješno širi. Od februara 2023. godine do danas zabilježeno je šest nalaza ove vrste u crnogorskim vodama, a očekuje se da će se broj viđenja i ulova povećavati.

Riba lav je predatorska vrsta koja se uglavnom zadržava na stjenovitom dnu, a karakterišu je otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu.

Ukoliko vas ubode riba lav, preporučuje se da:

1. Pogođeno mjesto uronite u vruću vodu (45–50°C) na 30 do 90 minuta.
2. Potražite medicinsku pomoć što je prije moguće.

Apel za prijavu viđenja i ulova

Molimo sve ribare i ronioce da svaku uočenu ili ulovljenu jedinku prijave Institutu za biologiju mora. Vaše prijave su od ključne važnosti za praćenje njenog širenja i zaštitu lokalnog ekosistema. U slučaju ulova ribe lava, budite veoma oprezni zbog njenog otrovnog uboda.

Informacije nam možete poslati direktno putem poruka na našoj Facebook stranici ili kontaktirati Institut za biologiju mora u Kotoru.

Hvala vam na pomoći u zaštiti našeg mora, poručuju iz Instituta za biologiju mora – Kotor.

Najčitanije