17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

IBM upozorava na moguću VER virusnu infekciju za pojedine riblje vrste u Boki

IBM upozorava na moguću VER virusnu infekciju za pojedine riblje vrste u Boki
Foto IBM

Pojava ove infekcije dokumentovana je u jesenjem periodu (septembar-decembar) i u drugim državama Mediterana



Tokom prethodnih dana, Institut za biologiju mora iz Kotora je dobio nekoliko obavještenja o uginulim i bolesnim jedinkama više vrsta kernji, ali i brancina, sa područja Bokokotorskog zaliva.

Na ribama se uočavaju oštećenja očiju, kože i drugih djelova tijela. Neke jedinke su pronađene nakon uginuća, dok su neke još uvijek bile žive.

Gotovo sigurno se radi o VER virusnoj infekciji (Viral Encephalopathy and Retinopathy) koju uzrokuju virusi iz roda Betanodavirus (familija Nodaviridae). Ova infekcija pogađa široki spektar vrsta morskih riba u različitim regionima svijeta. Za konačnu potvrdu, potrebno je uraditi analizu uzoraka PCR metodom, što ćemo pokušati u saradnji sa kolegama koji se bave ovom tematikom.

Jedinke inficirane ovim virusom pokazuju znakove anoreksije, sljepila, potamnjenja i oštećenja kože, oštećenja centralnog nervnog sistema, kao i nepravilno plivanje i nemogućnost kontrolisanja ribljeg mjehura.

Prema objavljenim naučnim radovima, pojava ove infekcije dokumentovana je u jesenjem periodu (septembar-decembar) i u drugim državama Mediterana. Širenje ove infekcije kod kernji i brancina uglavnom je dokumentovano u uslovima kada je temperatura mora povišena (od 23 do 30 °C za brancina; 28 do 30 °C za različite vrste kernji).

Za sada se malo zna o mehanizmu infekcije ovih virusa. Ostaje nejasno da li betanodavirusi mogu zaraziti druge domaćine osim riba. Ispitivana je mogućnost da li virus sa jedne vrste kernje može inficirati ljudske ćelije. Pokazano je da se može vezati za ljudsku ćeliju, ali ne i ući u nju.

U skladu sa tim, smatra se da betanodavirus u svom trenutnom obliku ne može inficirati ljudske ćelije. Preventive radi, ne preporučuje se konzumacija jedinki riba zaraženih ovim virusom.

Zahvaljujemo Savu Ćetkoviću i Nikoli Cvitkoviću na dostavljenom materijalu.

𝐌𝐨𝐥𝐢𝐦𝐨 𝐬𝐯𝐞 𝐥𝐣𝐮𝐛𝐢𝐭𝐞𝐥𝐣𝐞 𝐦𝐨𝐫𝐚 𝐚𝐤𝐨 𝐢𝐦𝐚𝐣𝐮 𝐧𝐞𝐤𝐮 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐯𝐞𝐳𝐚𝐧𝐨 𝐳𝐚 𝐨𝐯𝐚𝐤𝐯𝐮 𝐩𝐨𝐣𝐚𝐯𝐮 𝐝𝐚 𝐧𝐚𝐦 𝐩𝐨𝐝𝐚𝐭𝐤𝐞 𝐝𝐨𝐬𝐭𝐚𝐯𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐝𝐫𝐮𝐬̌𝐭𝐯𝐞𝐧𝐢𝐡 𝐦𝐫𝐞𝐳̌𝐚 𝐢𝐥𝐢 𝐧𝐚 𝐞𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐚 𝐳𝐚 𝐛𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐣𝐮 𝐦𝐨𝐫𝐚: 𝐢𝐛𝐦𝐤@𝐮𝐜𝐠.𝐚𝐜.𝐦𝐞.

Naučne radove sa ranije zabilježenim slučajevima ove infekcije na području Španije i Italije, možete pronaći ovdje (na engleskom jeziku):

Pregled 30-godišnjih istraživanja o ovoj infekciji:
Istraživanje potencijala za replikaciju betanodavirusa u ljudskim ćelijama:

Najčitanije