20 C
Kotor

Slušaj online radio

IJZ: Četiri smrtna slučaja, 329 novoinficiranih, Tivat 5, H. Novi 4., Kotor 4

Covid 19 foto IJZ

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1295 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 329 novopozitivnih.

Novootkriveni su iz sledećih opština:

opština oboljeli
Podgorica 144
Nikšić 55
Bar 21
Berane 19
Budva 18
Cetinje 16
Rožaje 11
Danilovgrad 10
Pljevlja 7
Bijelo Polje 7
Tivat 5
Tuzi 4
Herceg Novi 4
Kotor 4
Ulcinj 2
Plužine 1
Plav 1

Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa COVID19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3) i Cetinja od kojih je najstariji imao 89 a najmlađi 57bgodina (rođen 1963).

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 621 a od početka godine 630.

Do 17:30 sati prijavljen je oporavak kod 487 pacijenta.

Kako se navodi u saopštenju Instituta, u sklopu jučerašnjeg presjeka stanja potkrala se tehnička greška vezana za broj oporavljenih osoba u Tivtu.

“Uvidom u bazu uočeno je da su određene osobe dva puta prikazane kao oporavljene što je rezultiralo umanjenjem prikaza broja aktivnih slučajeva u Tivatskoj opštini. Institut za javno zdravlje Crne Gore upućuje iskreno izvinjenje građanima zbog nenamjerne greške koja je u ovom saošptenju ispravljena. Bitno je napomenuti da broj aktivnih slučajeva ne predstavlja uobičajen epidemiološki indikator niti je mjera realne epidemiološke opasnosti u određenoj opštini. On je indikator koji najpribližnije predstavlja opterećenje zdravstvenih servisa na primarnom nivou zdravstvene zaštite (domova zdravlja) dok najbolju mjeru rizika i najrealniji pokazatelj epidemiološke situacije u opštini predstavlja kumulativna incidencija – broj novootkrivenih slučajeva u jednoj opštini u određenom vremenskom periodu u zavisnosti od broja stanovnika u opštini a koju Institut redovno objavljuje za sve opštine subotom”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije