17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ima li nafte u crnogorskom podmorju odgovor na proljeće

istraživanje nafte

Na proljeće bi trebalo i definitivno da se zna da li ima nafte u crnogorskom podmorju.

Tada je planirana prva istražna bušotina, a kompanije koje su uradile seizmička i geodetska istraživanja obrađuju prikupljene obimne podatke.

Ukoliko se potvrdi da je crnogorsko podmorje bogato naftom, država bi godišnje dobijala 65 odsto profita od eksploatacije nafte i gasa.

“Nadamo se da će nafte biti, a to ne možemo znati prije sredine sljedeće godine, kada će se završiti to prvo istražno bušenje”, kaže direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević.

Dubljević pojašnjava i šta bi pronalazak nafte značio za prihode Crne Gore.

“Od ukupnog profita koji se zaradi od te nafte, 62 do 68 odsto pripada Crnoj Gori. Ako je profit milijardu, 620 do 680 miliona će pripasti Crnoj Gori”, kaže Dubljević.

Grčka naftna kompanija Energrean, koja je u prvu fazu istražnih bušenja krenula sama na dva bloka površine 338 kvadratnih kilometara kao i italijanski Eni i ruski Novatek, koji istražuju blokove površine 1228 kvadtarnih kilometara, prikupili su geološke i seizmološke podatke.

“Kompanije Eni i Novatek, treba da obrade oko 60 terabajta podataka”, navodi Dubljević.

Prvo svrdlo, prvu istražnu bušotinu možemo očekivati pred početak ljetnje sezone, pojašnjava Dubljević.

“Tada bi trebalo da počne istražno bušenje. I ono bi trebalo da traje tri ili četiri mjeseca”, kazao je Dubljević.

Prva istražna bušotina biće van teritorijalnih voda Crne Gore, na oko 22 kilometra od obale. Prva istraživanja počela su prije godinu, sve na osnovu koncesionog Ugovora koje je Vlada Crne Gore potpisala sa kompanijama Eni i Novatek i Energrean.

Uporedo sa istraživanjima traje i veliki otpor ekoloških udruženja koja se protive ovom projektu.

Najčitanije