7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Trojica – predstavljena knjiga „Zemlja crnogorska“

Dom omladine Trojica i Udruženje antifašista Kotor povodom Dana opštine Kotor sinoć su organizovali promociju drugog izdanja knjige „Zemlja crnogorska“ autora novinara i publiciste Miša Draškovića u tvrđavi Trojica. U sklopu promocije otvorena je i izložbe pod nazivom „Slike mojih prijatelja“ povodom dvadeset pet godina trajanja galerije „Most“ iz Podgorice.

Brojnu publiku u ime organizatora pozdravio je Gojko Kustudić, koji je podsjetio da Kotor i cijela Boka Kotorska ovog novembra slave 75 godina od oslobođenja.

On se posebno zahvalio autoru knjige, novinaru, publicisti, antifašisti i iznad svega čovjeku Mišu Draškoviću, kao i Branku Kovačeviću vlasniku galerije Most iz Podgorice koji je omogućio izložbu slika najistaknutijih crnogorskih stvaralaca iz druge polovine 20. vijeka i sa početka 21. vijeka kojom obilježava 25 godina postojanja galerije.

„Mala mjesta nisu mala kada u njima dolaze veliki ljudi, a zahvaljujući njima i svima Vama Trojica je noćas veliko mjesto“ – kazao je između ostalog Kustudić.

Profesorica Jasmina Bajo podsjetila je na bogatu biografiji autora knjige, Miša Draškovića koji je radio kao novinar i urednik u Radio Nikšiću i Nikšićkim novinama, a više od polovine radnog vijeka proveo je u Pobjedi kao reporter, čije su putopisne reportaže i zapisi emitovani na RTCG. Drašković je objavio više knjga i dobitnik je brojnih visokih društvenih priznanja.

Promocija knjige „Zemlja crnogorska“

Režiser Vladimir Perović predstavljajući autora istako je da u njegovom stvaralaštvu nema pretjerivanja, a ono što je osjetio kod njega je ljudska mjera.

„Vrijedilo je družiti se sa knjigom „Zemlja crnogorska“ i sa Mišom Draškovićem. Vrijedilo jer mnogo sam neba osvojio, vrijedilo je jer sam spoznao ličnost jednog vrijednog, čestitog umnog i riječitog čovjeka. Vrijedilo je tako mi progovora“ – poručio je Perović.

„Mišo Drašković kao veliki zaljubljenik u Crnu Goru ispisao je veoma interesantnu knjigu  „Zemlja crnogorska“ na preko 300 stranica koja je svjedok prošlog i sadašnjeg vremena. Autor je prokstario većim dijelom Crne Gore da zapiše što više ljudskih i životnih priča, stilom vrhunskog novinara i publiciste, vrlo lijepo i suptilno opisao je crnogorski krš, džadu, gorštaka, bistijernu, kuću, palatu običaje…“ – kazala je predsjednica Matice crnogorske ogranak Kotor, Mileva Pejaković Vujošević.

Autor knjige Mišo Drašković kazo je da ga najviše interesuje život običnih ljudi i  Crna Gora, ali da žali što umiru mnoga crnogorska sela.

Promocija knjige „Zemlja crnogorska“

„Ako imam crnogorski stav to ne znači da sam antisrbin, antihrvat… Možemo pobjediti samo ako smo složni i prevaziđemo podjele po bilo kom pitanju u našoj Crnoj Gori, jer nažalost mnogi u Crnoj Gori ostaju i opstaju na račun podjela.

Nije bogat onaj što mnogo ima bogat je onaj što mu malo treba, ja sam večeras bogatiji za nova poznanstva i prijateljstva ovde na Trojici“ – zaključio je Drašković.

Promocija knjige „Zemlja crnogorska“

Posjetioci su imali priliku vidjeti likovne radove, koji su krasili zidove tvrđave Trojica, Gojka Berkuljana, Dimitrija Popovića, Nikole Vujoševića, Dada Đurića, Anke Burić, Nikole Kovačevića, Dragana Karadžića, Naoda Zorića, Momčila Macanovića, Željka Đurovića, Filipa Vlahovića, Milke Vujović, Voja Vlahovića, Uroša Toškovića, Mila Pavlovića, Dalibora Ćetkovića, Miloša Vučkovića, Cvjetka Lainovića i Veljka Vulovića iz fundusa galerije Most iz Podgorice.

Najčitanije