15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Imotski – Na presušenom dnu Modrog jezera odigrana tradicionalna nogometna utakmica

Imotski dno jezera Braco Ćosić

Imoćani su u nedjelju priredili svojevrsni spektakl. Iskoristili su presušeno dno svoga prirodnog bisera Modrog jezera te najveće otvorene prirodne p

ozornice na svijetu okružene grandioznim visokim stijenama kako bi organizirali tradicionalnu nogometnu utakmicu.

Protivnici poznati već po petnaesti put. Vilenjaci i Vukodlaci, jedni sa zapadne, drugi s istočne strane jezera. No, ova petnaesta jubilarna utakmica bila je u ambijentu koji ne ostavlja ravnodušnim nikoga. Odigrana je pred do sada i najvećim brojem gledatelja. Njih više od dvije tisuće imali su takvu socijalnu distancu da korona virus nije ima nikakve šanse nekoga zaraziti.

Prostor presušenog jezera uz grandiozne klisure, ogroman sipar dovoljan je bio i za više od sto tisuća gledatelja i svi bi imali pristojnu distancu. Gledatelji i oni od dvije i oni s preko 80 godina uživali su u programu koji su priredili sudionice ove utakmice.

Treba napomenuti da je ovo jedna od rijetkih utakmica koja se održala u rujnu, no zbog iznimno malih količina vode jezero je presušilo još krajem avgusta.

Već od ranog poslijepodneva kolone onih koji su željeli biti dio ovoga spektakla kretao se jezerskim serpentinama prema dnu. Čak i članovi HPO Gradske glazbe Imotski koji su u godini svoga 150-tog rođendana spustili se do dna i svirali marševe.

Imotski dno jezera Braco Ćosić

Nakon himne Lijepa naša i početnog udarca gradonačelnika Ivana Budalića i Velimira Ćosića, sudac Ivica Poštenjak (jedini sudac na svijetu s takvim prezimenom) dao je znak za početak utakmice. Prije nje izmjena darova Vilenjaka i Vukodlaka, specijalna pića, domaći uštipci, cvijeće, zajednički snimci.

Sama utakmica, igrana po specijalnim pravilima koja ne podliježu niti UEFI, niti FIFI, spektakl na presušenom blatu, s dosta pozitivnih tenzija. Koristio se po prvi put i Var, lopte je poslao Hrvatski nogometni savez. I dakako, utakmica je završila neriješeno 2:2.

Interesantno, po petnaesti put se nije znao pobjednik. Na kraju aplauz, zagrljaji, fotografiranje, izjave sudionika za čak pet TV kuća (HTV, Nova TV, N1, HNTV,TV Jadran) i dakako ono najteže, uspon jedan kilometar i par stotina metara uz strminu prepunu stijena i izazova.

No, nikome teško nije to bio jer biti sudionikom imotskog jezerskog spektakla, jedinstven je događaj u životu.

Najčitanije