4 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježeno 150 godina od rođenja znamenitog Novljanina: Spomenik Mirku Komnenoviću putokaz svima koji vode Herceg Novi

Foto Opstina HN

Spomenik Mirku Komnenoviću treba da bude putokaz ovoj i svim nastupajućim generacijama koje budu vodile Herceg Novi, da svoja znanja i svoje vizije nesebično stave u službu Herceg Novog, Boke i da čine samo dobro narodu, poručio je sinoć potpredsjednik Opštine Miloš Konjević na svečanosti kojom je u Gradskom muzeju obilježeno 150 godina od rođenja novskog dobrotvora, gradonačelnika i zadužbinara.

Najavljujući da će Opština spomenikom odati dodatnu počast jednoj od najznamenitijih ličnosti u istoriji grada, Konjević je kazao da će Herceg Novi nastaviti u pravcu koji je zacrtao Mirko Komnenović – putem rodoljublja, napretka, borbe za svoj kraj i sve ljude u njemu, sa misijom i vizijom koje traju kroz vijekove.

„Osvrćući se na život i djelo Mirka Komnenovića, mi se osvrćemo na najsvjetlije primjere naše istorije, na svetionike među ljudima koji su kroz burna vremena vodili naš grad i cijelu Boku ka mirnoj i sigurnoj luci“, kazao je Konjević.

Foto Opstina HN

On je podsjetio da je Komnenović je udario temelje modernog razvoja grada i stvorio preduslove da Herceg Novi postane kulturni i privredni centar Boke. Srpski Soko, Srpska kreditna zadruga, hotel Boka i botanička bašta oko hotela, bili su njegov način da svoj grad unaprijedi i oplemeni.  Patriotizam i beskrajnu ljubav prema rodnom kraju Komnenović je demonstrirao svakim svojim dahom i potezom, pa i tako što je Herceg Novom ostavio svoju kuću, čiju baštu su sinoć ispunili građani kako bi prisustvovali okupljanju u njegovu čast.
„Svoju političku karijeru i na lokalnom i na državnom nivou, bilo u unutrašnjoj politici ili diplomatiji shvatao je kao privilegiju i obavezu da poslove obavlja na korist svog naroda. Nakon izborne pobjede rekao bi: „Dužan sam radom da odvratim milo za drago“. Povjerenje naroda za njega je bila svetinja“, istakao je Konjević.

Tokom večeri posvećene jednom od najznačajnijih Novljana i Bokelja između dva svjetska rata promovisano je dopunjeno izdanje knjige „Mirko Komnenović“ novskog publiciste Nebojše Raša.

Uz autora, osvrt na životopis i  značaj djelovanja ovog patriote, dobrotvora, gradonačelnika Herceg Novog, narodnog poslanika i ministra u Vladi Kraljevine Jugoslavije dali su Nenad Šerović iz Javne ustanove „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“  i predsjednik „Matice Boke“ Željko Komnenović. Program je organizovan pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, a u saradnji Javne ustanove „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ i NVO „Srpski soko“.

Najčitanije