16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

In Memoriam: dr Sreten Mandić

Dr Sreten Mandić – foto Boka News

Iznenada nas je dana 09.01.2024. godine napustio naš dragi kolega i dugogodišnji direktor Instituta za biologiju mora, dr Sreten Mandić.

Teško je naći riječi koje mogu opisati našu tugu i bol koja nam srca ispuni gorčinom. Dr Sreten Mandić je bio utemeljivač i osnivač marinske biologije u Crnoj Gori, profesor biologije i ekologije studentima na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu u Beogradu.

Kao direktor Zavoda, a kasnije Instituta za biologiju mora, dao je neprocjenljiv doprinos njegovom razvoju i opstanku kroz turbulentna vremena koja su nauku bacala u sjenku društvenih zbivanja. Njegovom zaslugom, Institit iz Kotora i danas  osvjetljava tajne morskih dubina.  Bio je dugogodišnji Senator Univerziteta Crne Gore i član mnogobrojnih naučnih i stručnih Komisija.

Kao naučnik rukovodio je mnogobrojnim naučno-istraživačkim nacionalnim i međunarodnim projektima, koji su istraživali morske dubine i živi svijet južnog Jadrana i Bokokotorskog zaliva, sa ciljem njegove zaštite i očuvanja ovog jedinstvenog ekosistema. Kao čovjek, bio je moralna gromada, sa svim onim vrlinama koje krase čovjeka vaspitanog u duhu tradicije, dobročinstva,  humanosti i ljudskosti.

Posebno je bio privržen mlađim kolegama, nesebično im  je darivao znanje, pružao mogućnost da napreduju, da se uključuju u naučne i društvene tokove. Po prirodi skroman, po znanju pun kao košnica, fizički jak a u srcu nježan i osjećajan. Odlaskom dragog Sretena, ostaje ogromna praznina, ostaje nemogućnost da se čuje njegov savjet, koji je i u najtežim situacijama,  vodio ka pozitivnom rješenju.

U trajnom sjećanju čuvaćemo njegov topli i plemeniti lik kojim je odisao među svojim kolegama i prijateljima.

Neka Ti je vječna slava, počivaj u miru.

Kolektiv Instituta za biologiju mora, UCG.

Najčitanije