16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sačuvati djelo Nikole Dobrovića napoznatijeg arhitekte moderne na našim prostorima

Hercegnovska lokalna vlast formirala je radnu grupu koja bi trebalo da nadje rješenje za gradnju ili adaptaciju zgrade za novu osnovnu školu u Igalu. Predložene su dvije  lokacije – Dečije odeljenje Instituta  i dio zemljišta kod Ribarske ulice .

Dječije odjeljenje Instituta Igalo, ne koristi se kao medicinski objekat od polovine devedestih godina prošlog vijeka.U njemu posljednjih godina radi  područno odjeljenje osnovne škole Dašo Pavičić. Objekat je zapušten i propada.

“Inicijativa da  Dječije odjeljenje Instituta “Dr Simo Milošević u Igalu bude adaptirano za potrebe osnovne škole je legitimna , ali tome treba pristupiti studiozno sa jasnim ciljem šta je od autorovog djela  neophodno da se sačuva,  kako u enterijeru tako i u eksterijeru objekta”, upozorava arhitekta Vuk Čvoro.

Projekat Dječijeg odjeljenja djelo je srpskog i jugoslovenskog arhitekte Nikole Dobrovića, istaknutog predstavnika moderne,  koji je 1962. godine za potrebe Instituta Igalo, uradio plan  rekonstrukcije i dogradnje zgrade bivše francuske kablovske telefonske centrale.

“Objekat je tipičan  izraz moderne arhitekture, svedenih obika i jasnog arhitektonskog izraza.  Karakteristična je materijalizacija koja distancira  modernu naših (balkanskih-crnogorskih) predjela od moderne u ostalim dijelovima svijeta, jer je dominantna upotreba domaćih materijala- oblutaka na fasadi”, kaže arh. Čvoro.

Dječije odeljenje Instituta Igalo

On ističe da objekat oslikava Dobrovićev stilski izražaj kroz modernistički pristup projektovanju. “Herceg Novi je imao sreću da u njemu djeluje i vodi projekte arhitekt ovakvog renomea”.

Čvoro je zato prije šest godina u ime grupe mladih arhitekata i NVO Sinergija, uputio zahtjeva Upravi za zaštitu kulturnih dobara, pozivajući se na član 19 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, da se objekat Dječijeg odjeljenja Instituta zaštiti kao vrijedan spomenik culture. Do danas , uprkos obećanjima nadležnih, odgovor nije stigao. Odgovor nije stigao ni na inicijativu da se dograđeni dio zgrade  Opštine Herceg Novi stavi pod zaštitu kao kulturno dobro. Nikola Dobrović dio svog rada posvetio i Herceg Novom, kao i Igalu, i o njima uradio studije koji su i danas relevantne. Dobrović je još polovinom prošlog vijeka istakao da će Novi i Tivat biti centralne urbanističke zone našeg Primorja.Dobrović je u Herceg Novom autor projekata prema kojima je  izveden  objekat  Pošte, i Mauzolej na Savini. Njegov projekat Druge faze Instituta”Dr Simo Milošević”   nije realizovan, kao ni urbanistički plan Igala.

Herceg Novi se sa ravnodušnošću i nemarom odnosi prema djelima arhitekte i urbaniste svjetskog ugleda- Nikole Dobrovića.

Jedan od najvažnijih predstavnika moderne arhitekture u bivšoj Jugoslaviji,

Nikola Dobrović (Pečuj, 12. februar 1897 — Beograd, 11. januar 1967) projektovao je u stilu moderne, a bio je podjednako poznat i kao urbanista i profesor na beogradskom Arhitektonskom fakultetu.

Najpoznatiji njegovi radovi su: Masarikov centar pored Praga, u tadašnjoj Čehoslovačkoj,  Grand hotel na Lopudu Dubrovnik , kao i nekoliko vila nastalih u Dubrovniku 30-tih godina, zatim objekat Generalštaba u Beogradu, a  bio je vodja tima za Urbanistički plan Beograda u periodu od 1947. g. do 1948.

Bio je i član SANU i JAZU  i počasni dopisni član RIBA (Kraljevski institut britanskih arhitekata).

Poznati arhitektaje za moto i gorku opomenu na prvoj stranici svojih knjiga o savremenoj arhitekturi sebi upisao pouku: „Ko s tikvanima vojuje, veliku pobedu neće izvojevati.“

/S.Kosić/

Najčitanije