16 C
Kotor

Slušaj online radio

Inicijativa – U Herceg Novom podići spomen žrtvama deportacije

Herceg – Novi – foto Boka News

Tri nevladine organizacije uputile su Vladi i Skupštini Opštine Herceg Novi inicijativa za podizanje spomen-obilježja žrtvama deportacije izbjeglica 1992. godine u Herceg Novom.

Inicijativu potpisuju, Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava, Daliborka Uljarević, izvršna direktorica NVO Centar za građansko obrazovanje i Ljupka Kovačević, koordinatorka NVO Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA.

U inicijativi podsjećaju da je u maju i junu 1992. godine, najmanje 66 izbjeglica bošnjačke nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine nezakonito uhapšeno na teritoriji Crne Gore, a zatim isporučeno njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini.

Kako stoji u inicijativi, samo 12 osoba deportovanih iz Crne Gore uspjelo je da preživi mučenje u logorima.

Podsjećaju da su još 2011. godine uputili tri inicijative istim povodom, ali kako navode, do danas nijedna nije prihvaćena.

„Spomenik žrtvama akcije koju su u najvećoj mjeri u maju 1992. godine sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RCG, ispred Centra bezbjednosti Herceg-Novi, služio bi kao trajno upozorenje i novim generacijama pripadnika MUP-a da su dužni odbiti izvršenje naređenja koje za posljedicu ima ratni zločin ili drugo kršenje ljudskih prava. Podizanjem spomen-obilježja bi i država Crna Gora, u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija, obezbijedila kontinuirano i upečatljivo obrazovanje policijskih snaga i postala primjer državama u regionu“, poručuju iz nevladinih organizacija.

Najčitanije