13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Inspektori tokom sezone registrovali 399 radnika angažovanih na crno

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) je tokom ljetnje turističke sezone izvršila više od 9.000 inspekcijskih nadzora, pri čemu je 30% privrednika zatečeno da posluju nelegalno ili polulegalno.

Osim što su inspektori donijeli 168 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, izdali su i prekršajne naloge u vrijednosti od gotovo 1,4 miliona eura. To se navodi u Informaciji o djelovanju UIP tokom ljetnje turističke sezone koju je Vlada razmatrala.

Kada su u pitanju radni odnosi Uprava za inspekcijske poslove je kontrolisala i 17.000 zaposlenih lica – 45% žena i 55% muškaraca. U tom dijelu izdato je 254.310 eura prekršajnih naloga, jer je između ostalog zatečeno 399 radnika angažovanih na crno.

Riječ je o neprijavljenih 79 domaćih i 320 stranih državljana, pri čemu je njih 53 nakon intervencije inspekcije uvedeno u zakonito poslovanje.

Prilikom kontrole kupališta evidentirano je desetak onih koji posluju bez odobrenja i to po dvije plaže u Budvi i Kotoru, jednau Tivtu i pet u Herceg Novom.

Nepravilnosti su utvrđene i u poslovanju hotela i ugostiteljskih objekata, a zatvoreno je i 11 trgovina i zanatstva i to većina zbog rada nedjeljom.

U zaključku se navodi i da je nakon preventivnih mjera i ukazivanja o nepravilnostima u kontrolnim pregledima u ostavljenom roku od 80 do 90% slučajeva postupljeno po zakonu i uvedeno zakonito poslovanje u subjektima nadzora.

Najčitanije