20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Instalirana akvarijumska oprema prvog crnogorskog Akvarijuma Boka

Akvarijum Boka

Nakon više mjeseci čekanja uzrokovanog pandemijom korona virusa, predstavnici italijanske kompanije „Panaque srl“ uspjeli su da instaliraju kompletnu akvarijumsku opremu prvog morskog akvarijuma u Crnoj Gori „Boka Akvarijum“ i da je puste u rad. To je sa Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, saopštio dr Mirko Đurović, direktor Boka Akvarijuma.

„U toku je testna faza provjere svih cjevovoda i regulacije neophodnih parametara koji će omogućiti bezbjedan boravak riba i drugih morskih organizama u bazenima, kao što su temperatura, kiseonik, salinitet i svi drugi parametri. Ova faza podrazumijeva i najbitiniji segment prije naseljavanja Boka Akvarijuma. Stoga će i testiranje  trajati 10 do 15 dana kako bi sa sigurnošću mogli da počnemo naseljavanje organizmima iz mora, prvenstveno Bokokotorskog zaliva“, kazao je dr Đurović.

Do sada je na Boka Akvarijumu završeno 95% ugovorenih radova. Nakon komisijske predaje sistema Institutu za biologiju mora UCG  slijede završni radovi na unutrašnjosti akvarijuma i na spoljnjem uređivanju dvorišta Instituta, u susret prvim posjetiocima. Tehnička podrška kompanije  „Panaque srl“ će biti na raspolaganju kako tokom perioda naseljavanja, tako i tokom samog otvaranja akvarijuma za javnost.

„Otvaranje za javnost će prije svega zavisiti od epidemiološke situacije jer nam ona, za sada, diktira sve planove vezane za otvaranje. Želimo da budemo 100% sigurni da će budući posjetioci u potpunosti moći da uživaju u prikazanom biodiverzitetu Jadranskog mora i Bokokotorskog zaliva. Danas, osnovni preduslov za to je da imamo povoljnu epidemiološku situaciju. Svakako, mi ćemo raditi na stalnom unapređenju postavke jer za postavljanjanje svih organizama  u sve bazene potrebno je strpljenje i malo duži vremenski period“, kazao je dr Đurović.

Akvarijum Boka

Boka Akvarijum je dodatni doprinos Univerziteta Crne Gore i Instituta za biologiju mora edukaciji o neophodnosti zaštite morskog ekosistema Jadranskog mora, kao i turističkoj ponudi Boke Kotorske i Crne Gore.

Dr Mirko Đurović

Podsjećamo, Akvarijum se nalazi u Palati Radoničić, koja je pod zaštitom spomenika kulture Crne Gore, na 300 m2. Ovom prostoru je Institut za biologiju mora, nakon 30 godina nekorišćenja zbog lošeg stanja i dotrajalosti instalacija, udahnuo novi život.

U Akvarijumu će biti  predstavljena morska flora i fauna Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva.

Akvarijum Boka je finansiran najvećim dijelom iz donacije Kraljevine Norveške kroz projekat „Centar za zaštitu biološke raznovrsnosti mora Boka Akvarijum – MonteAqua“. Dodatna finansijska sredstva obezbijeđena su zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i JP Morsko dobro i Univerziteta Crne Gore.

Izvor:UCG
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije