13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Institut Igalo bez Norvežana gubi sigurne prihode

Institut Igalo – foto Boka News

Norveška državna bolnica iz Osla, koja je skoro punih pet decenija najvažniji inostrani partner Instituta Dr Simo Milošević, prije nekoliko dana najavila je prekid saradnje za 2024. godinu, iako je prošle godine sa Institutom potpisan ugovor koji važi do 2026. godine.

U Institutu će naredne sedmice boraviti delgacija iz Norveške koja će detaljnije obrazložiti svoju odluku.

Punih 47 godina pacijenti iz Norveške dolaze na liječenje u Igalo, gdje ih je do sada iz te skandinavske zemlje na opravku i rehabilitaciji boravilo preko 50.000.

Program Državne bolnice iz Osla koji je pokrenut 1976. godine nije se prekidao ni tokom rata i sankcija u bivšoj Jugoslaviji, a Norvežani su, zbog izuzetnog uspjeha u liječenju njihovih građana, istrajavali u slanju pacijenata uprkos brojnim problemima sa kojima se Institut nosio.

Prošle godine ponovo su potpisali petogodišnji ugovor, koji za Institut znači slamku spasa. No prije nekoliko dana direktor Instituta Igalo dr Savo Marić dobio je obavještenje da su odlučili da naredne godine ne pošalju pacijente u igalo.

– Razloge raskida ugovora ne znamo – kaže Marić i objašnjava da je u dopisu predložen sastanak sa Norvežanima u četvrtak, 28. septembra.

– Mi smo naravno to prihvatili, ugostićemo prijatelje iz Norveške i saslušati njihove razloge. Ono što nije dobro za nas, jeste činjenica da smo se mi oslanjali na taj ugovor, koji je bio jedini značajan i važan za Institut. Mi smo svoj program bazirali na tom ugovoru i naravno planirali da još neki sličan ugovor potpišemo, kako bi Institut imao sigurne prihode – kaže Marić.

Osim finasijakog gubitka, za Institut Igalo raskid ugovora sa Norvežanima ima i emotivnu težinu, jer su tokom decenija stvorena iskrena prijateljstva i saradnja ne samo između dvije ustanove, već i između dvije države. Herceg Novi je pobratim sa norveškim gradom Levangerom, a Norvežani imaju svoje naselje u Đenovićima. U svakoj prilici Norvežani su bili prvi koji pružaju pomoć i podršku.

Da li je odliv kadrova iz Instituta Igalo, usljed teške finasijske situacije i izostanka nekoliko plata, uslovio manjak kvaliteta i šta je pravi razlog odluke o prekidu ugovora znaće se, već u četvrtak.

U svakom slučaju izgleda da ni ovaj iznuđeni potez Norvežana, za državu koja je većinski vlasnik Instituta Igalo ne predstavlja alarm za uzbunu, jer se od nadležnih još niko nije oglasio.

Izvor:RTCG
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije