15 C
Kotor

Slušaj online radio

Institutu prijeti stečaj, vremena sve manje

Institut Igalo Ljilja Nikezić
Institut Igalo Ljilja Nikezić

Račun Instituta „Dr Simo Milošević“ i dalje je u blokadi, uprkos dogovoru rukovodstva sa premijerom Dritanom Abazovićem, sa sastanka održanog 28. decembra, da će avansom Fonda zdravstva u iznosu od 1,2 miliona eura privremeno rješiti problem ove zdravstvene ustanove.

Kako je za RTHN kazao v.d. direktor dr Savo Marić, krajnji rok za uplatu avansa je petak 13. januar, u suprotnom Institutu naredne sedmice prijeti stečaj, ako blokada računa potraje 60 dana u kontinuitetu.

– Rok za stečaj je početkom sledeće sedmice, ako želimo da pomognemo Institutu i makar kratkoročno izađemo iz problema koji imamo, a to je odblokiranje računa, ta uplata mora da legne do petka, u vrijeme koje omogućuje našem finansijskom direktoru, odnosno finansijama Instituta, da završe posao i preusmjere sredstva tamo gdje je potrebno – objašnjava on.

Marić smatra da je sastanak sa Abazovićem morao biti upriličen ranije, zbog komplikovane procedure prenosa sredstava od Vlade, preko Fonda zdravstva, do računa Instituta Igalo.

Savo Marić

– Razgovarao sam 28. decembra i sa direktorom Fonda zdravstva, dr Vukom Kadićem, koji shvata probleme Instituta i želi da pomogne, ali to ne zavisi od njega, već od premijera i Vlade, jer potrebna je odluka Vlade da odobri uplatu preko Fonda od 1,2 miliona eura. Jutros sam se čuo sa savjetnicom premijera Abazovića, Marijom Krgović. Obećala je da će ga danas podsjetiti, jer ova nam je sedmica ključna – navodi Marić.

Zaposleni u Institutu su novogodišnje i božićne praznike dočekali bez novembarskih zarada.

– Među zaposlenima ima samohranih majki sa po troje, četvoro djece. Veoma je teška situacija i žao mi je što nismo uspjeli to da ispunimo. Tu sam očekivao veći senzibilitet ljudi iz Podgorice, da uspijemo to da završimo na neki način. Na žalost, do sada nismo, ali nadam se da ćemo uspjeti to ove sedmice da uradimo i da će novac konačno leći na račun Instituta – kazao je Marić.

Akumulirani dug Instituta iznosi oko 30 miliona eura, od čega je devet miliona eura sa kamatama dug prema Jugobanci Beograd u stečaju. Radnici po pravosnažnim presudama za neadekvatno obračunate koeficijente potražuju oko šest miliona eura.

Izvor:RTHN

Najčitanije