23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Investitori koji su trebali graditi turističke kompleks “Montrose” na Luštici se povlače…

northstar

Kuvajtski investitori koji je trebalo da izgrade turističke kompleks “Montrose” na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica obavijestili su Vladu Crne Gore da se povlače iz ovog projekta za koji je potpisan ugovor 2009. godine.

To je saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade. Direktni vlasnik investicije je kuvajtska vladajuća familija.

“Ministarstvu finansija je 22. jula dostavljen dopis kompanije “Northstar” o ugovoru o zakupu zemljišta u kojem obavještavaju Vladu o raskidanju istog. Oni su dali input da su se obraćali tokom 2021. godine bivšoj administraciji koja ih nije udostojila razgovora kako bi razgovarali o problemima koji postoje u realizaciji projekta. Negdje su u više navrata imala sastanke sa bivšom administracijom, naravno da Vlada o tim sastancima nije obaviještena. Zaprimili smo ovo obavještenje koje je došlo bez najave”, rekao je Damjanović.

On je kazao da su “Northstaru” odgovorili 12. avgusta i tražili da se u direktnom sastanku vide šta su problemi.

“Dobili smo odgovor 22. avgusta da se na tu temu održe razgovori van Crne Gore. Mi smo novim dopisom tražili da se ti razgovori održe ovdje u Crnoj Gori, da ne bi smo prejudicirali našim odlaskom ishod ili sami postupak. Predstavnici kompanije su nas onda 5. septembra ponovo pozvali da razgovoramo van Crne Gore. Ova Vlada je spremna da rješava sve probleme koje je zatekla, a koje neko drugi nije smio ili htio da rješava… U tom kontekstu smo ponovo napravili dopis preko ambasade i tražimo komunikaciju direktno sa investitorima i pozvali smo ih da dođu u Crnu Goru”, rekao je Damjanović, dodajući da će uraditi sve kako bi se izbjegla međunarodna arbitraža.

On je kazao da u ovom trenutku ne bi govorio argumentaciji jedne i druge strane, te da ne bi prejudicirao sam ishod postupka.

“Dok ne dobijemo zvanično od partnera da li oni žele da se sastanu sa nama, ovdje govorim o direktnim vlasnicima”, rekao je Damjanović.

On je ponovio da je ministarstvo spremno učiniti sve kako bi zaštitilo interese Crne Gore, da se u direktnoj komunikaciji otklone problemi i da se investicija realizuje transparentno.

“Krajnji rok je 23. septembar i do tada očekujem direktnu komunikaciju između Vlade i vlasnika”, rekao je Damjanović.

Abazović: Nisu ispunjene obaveze koje su morale da se ispune

Premijer Dritan Abazović je kazao da u ovom projektu nisu ispunjene obaveze koje su morale da se ispune.

“Što je neko išao u projekat sa takvim zahtjevima to je pitanje za neke prethodne garniture… Pokušajte što prije da organizujete sastanak, mi vam stojimo na raspolaganju. Cilj je da se ta investicija realizuje, radi se o ogromnoj investiciji za crnogorske prilike. Mi ćemo pokušati da sve ono što su bili naslijeđeni problemi iz prethodnog perioda, da damo garancije da ćemo ih završiti… Sasvim logično je da ako neko 6-7 godina ne može da uradi ono što je obećao onda je ta rezigniranost investitora potpuno očekivana”, rekao je Abazović.

On je kazao da investitori odlazi jer je neko prethodno loše radio ugovore sa njima.

“Svaka stvar se završavala na “mufte” “, rekao je premijer.

Dodao je da većina investitora traži zdravi ambijent i minimmlno uvažavanje koje je izostalo u prethodnom periodu.

“Kada sam se sastao sa njima prošle godine moj odgovor je njima bio da ako hoću da investiram novac koji oni žele da investiraju nikad se ne bih oslonio šta će da urade državni ili lokalne organi oko infrastrukture koje ne iznosi ni 10 odsto ukupnoh projekta. Ali je neko htio na taj način da namami”, rekao je Abazović.

On je poručio da nefer odnos prema investirima treba tražiti kod Vlada od broja 40 do 42.

Damjanović: Pokušaćemo da utvrdimo krivicu pojedinaca

Damjanović je kazao da će pokušati da konkretno identifikuju krivicu pojedinaca u odnosu na propuštanje određenih radnji.

“Uvjeren sam da imamo argumenata, pravnih i svakih drugih, da zaštitimo interese Crne Gore… Smatram da je direktna komunikacija sa vlasnicima neophodna i mi smo u tom procesu započeli formalnu proceduru i tu će nam trebati pomoć Ministarstva vanjskih poslova… Ako bude bilo čije pojedinačne krivice dužni smo svi kao članovi Vlade da na nju ukažemo i da pokažemo na onoga koji je iz nekih razloga, privatnih interesa, opstruirao neki projekat”, rekao je Damjanović.

Konzorcijum koji čine kompanije “Northstar” i “Equest Capital Limited Jersey” platio je gotovo četiri miliona za zakupninu skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta. Zakupnina se odnosi na period od 10 godina, odnosno do 26. avgusta 2023. godine.

/I.I. – M.M – Vijesti/

Izvor:Vijesti

Najčitanije