16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Investment Corporation of Dubai i zvanično preuzeo Porto Montenegro

Potpisivanjem Protokola o primopredaji Porto Montenegra, Državnoi investicioni fond ICD iz Dubaija od danas je i zvanično postao novi vlasnik tivatskog nutičkog – turističkog centra.

Protokol o primopredaji Porto Montenegra potpisali su izvršni direktor ICD, šeik Mohammed Al Shaibani i izvršni direktor Adriatik Marinas Oliver Korlet. Konferenciji za novinare u hotelu Regent Porto Montenegro prisustvovao je crnogorski premijer Milo Đukanović, kao i ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović sa saradnicima.

Kako je kazao šeik Mohammed Al Shaibani kupoprodajna cijena ostaje poslovna tajna.

Predstavljajući ICD, Mohammed Al Shaibani kazao je da fond u svom  portfoliju ima poznate avio kompanije  Emirates Airline, Fly Dubai, banku Emirates NBD, jedan od najprometnijih aerodroma svijeta, te niz kompanija iz oblasti turizma, nekretnina, građevinastva…

„Vodimo se strogim kriterijumima prilikom izbora kompanija koje dodajemo u naš portfolio. Kada smo razmatrali ponudu Porto Montenegra izvršili smo detaljnu analizu tržišta i kompanije. Zaključili smo da nam se mnogo sviđa.

Vlasnici i akcionari Porto Montenegra uz podršku Vlade mnogo su uradili na razvoju lokacije.  U DNK  fonda ICD je vođenje računa o zaposlenima i stvaranje vrijednosti kako bi osigurali da Porto Montenegro ostvari svoj potencijal“ – kazao je  između ostalog šeik Mohammed Al Shaibani.

Pored 450 vezova koji su već izgrađeni i u potpunosti zauzeti, te sa već dobijenim odobrenjima za izgradnju dodatnih 400 vezova i uz mogućnost izgradnje objekata na 280.000 m2, rizort ima potencijal da se udvostruči i postane vodeća luksuzna luka za jahte na Mediteranu.

“Gledajući u budućnost, naš cilj je da ostvarimo puni dugoročni potencijal Porto Montenegro Marine i Rizorta“, dodao je Al Shaibani.

„Naš prioritet u ICD-ju je da podržimo menadžment prilikom ispunjavanja njihovih ambicioznih planova, te da osnažimo poziciju Crne Gore kao najbolje evropske jahting destinacije“, kazo je Al Shaibani.

„Ovo je veliki dan za Porto Montenegro, Tivat i crnogorski turizam“- istakao je premijer Milo Đukanović, koji se zahvalio Piteru Manku na hrabrosti da uđe u ovaj projekat prije desetak godina.

„Kada Crna Gora bude jedna od najprestižnijih turističkih destinacija prisjetiti ćemo se da je jednu pd najvažnijih cigli u toj arhitekturi ugradio Piter Mank

ICD će imati punu podršku Vlade Crme Gore.  Riječ je o investitoru od koga se očekuje da izvrši nadogradnju na dobro postavljene temelje Porto Montengra.

Porto Montenegro ne dobija bilo kog investitora već renomiranu korporaciju koja kupovinom ulazi u svoju najkrupniju investiciju u Evropi“ – kazao je Đukanović.

Sa pressa

Izvršni direktor Adriatik Marinasa, Oliver Korlet  zahvalio se Piteru Manku na svemu što je uradio.

„Primjer Porto Montenegra je dokaz šta se sve može postići kad investitori blisko sarađuju sa Vladom“, rekao je Korlet.

Odgovarajući na novinarska pitanja Al Shaibani i premijer Đukanović istakli su mogućnost saradnje Vlade Crne Gore i Fonda ICD u budućnosti.

Nakon pressa u Regentu
Nakon pressa u Regentu

Na pitanja novinara o interesovanju ICD za kupovinu Jadranskog brodogradilišta Bijela čulo se da će ICD nastaviti poslovnu politiku Porto Montenegra. O odnosima novog vlasnika prema lokalnoj zajednici, zaposlenima prvim investicijama šeik Al Shaibani je poručio „Ovo je vaš projekat – mi smo samo investitori“.

Najčitanije