26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Iran oslobodio posadu MSC-ovog broda kojeg su oteli u Hormuškom tjesnacu

msc-aries- Foto: Marine Traffic

Iran je oslobodio posadu zaplijenjenog kontejnerskog broda MSC Aries kojim upravlja Mediterranean Shipping Company nakon što su ga prošlog mjeseca otele iranske specijalne snage.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da su dopustili kapetanu i 23 pomorca da napuste zemlju, ali brod će ostati pod kontrolom Irana, piše Reuters, prenosi TradeWinds.

Brod od 15.000 TEU pod portugalskom zastavom, koji je izgrađen 2020. godine, zaplijenjen je 13. travnja u očitoj odmazdi za izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji.

Kako navodi TradeWinds, indijskog kadeta su oslobodili u travnju.

Posada broda broji 17 Indijaca, četiri Filipinca, te po jedan iz Estonije, Pakistana i Rusije.

“Zaplijenjeni brod, koji je isključio svoj radar u iranskim teritorijalnim vodama i ugrozio sigurnost plovidbe, nalazi se pod sudskim pritvorom”, rekao je Amirabdollahian, prema objavi ministarstva vanjskih poslova na društvenoj mreži X u četvrtak kasno navečer.

Ministar je dodao da je oslobađanje posade humanitarni čin.

Krajem travnja, nakon što je primio kritike Međunarodne pomorske organizacije (IMO) zbog otmice, Iran je nagovijestio da bi posadi uskoro moglo biti dopušteno napustiti zemlju.

Sva 24 pomorca dobrog su zdravlja, dobili su konzularni pristup, a veleposlanici njihovih zemalja “obaviješteni su o njihovom oslobađanju i izručenju”, citiran je Amir-Abdollahian.

Portugal je stao u obranu zapovjednika broda, obavijestivši iranske vlasti da je imao pravo isključiti njegov AIS.

Govoreći u IMO-u prošlog mjeseca, predstavnik Irana opisao je zapljenu MSC Ariesa kao “tehnički problem” i da će repatrijacija posade biti izvršena na temelju “minimum safe manning standards“.

Najčitanije