31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Iran se oprašta od predsjednika Raisija koji je poginuo u helikopterskoj nesreći

Na mjestu nesreće kod olupine helikoptera nalaze se ekipe za potragu i spašavanje (Azin Haghighi/Moj News Agency – Anadolu Agency)

Uzrok pada helikoptera u kojem su poginuli iranski predsjednik Ebrahim Raisi, šef diplomacije te još šest putnika i članova posade tehnički je kvar, bez naznaka zločina – objavio je iranski državni medij. Navodno u helikopteru nije bio uključen signalni sustav ili ga nije imao.

U zemlji je proglašena petodnevna žalost, a pogreb je sutra. No nakon vijesti o pogibiji slavili su mnogi protivnici režima, ne samo u dijaspori.

Izbori vjerojatno do kraja juna

22:20

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei proglasio je petodnevnu žalost nakon smrti predsjednika zemlje Ebrahima Raisija, javio je BBC, dok je Iranska studentska novinska agencija (ISNA) izvijestila da bi predsjednički izbori u Teheranu poslije smrti predsjednika Ebrahima Raisija mogli biti održani već u junu.

Ajatolah Khamenei rekao je najavljujući petodnevnu žalost da je izrazio sućut “dragom narodu Irana”.

Vezano uz predsjedničke izbore govori se o 28. lipnja kao o mogućem datumu, dok bi se kandidati mogli početi prijavljivati 28. svibnja, navela je ISNA pozivajući se na glasnogovornika izbornog tijela.

Kandidate mora odobriti Starateljsko vijeće, tijelo sačinjeno od viših klerika i pravnih dužnosnika koje je u prošlosti imalo sklonost isključivati kandidate koji zagovaraju reforme.

Iranski predsjednik izravno se bira na četverogodišnji mandat. Raisi je izabran u lipnju 2021.

Predsjednik funkcionira kao čelnik vlade, no ne i kao čelnik države. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei čelnik je države i ima posljednju riječ u svim strateškim pitanjima.

Raisi je poginuo u padu helikoptera u planinskom području sjeverozapadnog Irana, zajedno s ministrom vanjskih poslova Hoseinom Amir-Abdolahianom.

Državni mediji potvrdili su da su poginuli nakon pada helikoptera u kojem su putovali u nedjelju.

Raisi (63) bio je najavljivan kao mogući nasljednik vrhovnog vođe.

U međuvremenu, potpredsjednik Mohamad Mokhber imenovan je da preuzme privremene dužnosti.

Iranska vlada također je imenovala zamjenika ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kanija za vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije