17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Istočno Sarajevo i Herceg Novi potpisali Sporazum o saradnji i prijateljstvu

 

Potpisivanje Sporazuma

Opština Herceg Novi i Grad Istočno Sarajevo sarađivaće u oblastima turizma, ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta i lokalne politike, definisano je Sporazumom o saradnji i prijateljstvu koji su danas potpisali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istakao je da je ovaj sporazum  u duhu onoga što Opština Herceg Novi radi godinama, a to je širenje veza i prijateljstava.

“Ovim sporazumom jačamo prijateljske i bratske odnose između Grada Istočno Sarajevo i Opštine Herceg Novi, na zadovoljstvo svih građana. Mi nećemo biti prijatelji samo na papiru, već istinski”, poručio je Katić, uputivši riječi zahvalnosti bivšem ambasadoru Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Vinku Radovanoviću, koji je inicirao potpisivanje Sporazuma.

Kako je kazao, predstavnici Herceg Novog već su bili u posjeti Istočnom Sarajevu, gdje su razmijenili iskustva i dogovorili konkretne korake za nastavak saradnje. Katić je istakao da je turizam jaka veza između dva grada, imajući u vidu da Istočno Sarajevo ima Jahorinu koja je jak zimski centar, dok je Herceg Novi prepoznat kao ljetnja turistička destinacija. Takođe, fokus partnerstva biće međunarodni projekti, kultura, obrazovanje i sport.

Potpisivanje Sporazuma

”Mislimo da je ovo logičan slijed događaja i primjer kako se na najbolji mogući način mogu odabrati partneri iz ove dvije susjedne države. Mislim da za Grad Istočno Sarajevo u Crnoj Gori nema boljeg partnera od Herceg Novog”,  kazao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i zahvalio se svima koji su u prethodnom periodu doprinijeli da dođe do potpisivanja Sporazuma.

Istočnom Sarajevu, kao i Herceg Novom, turizam je najvažnija privredna grana i osnov razvoja, kazao je Vuković, ali i dodao da to nije jedina oblast u kojoj će dvije uprave sarađivati.

Potpisivanje Sporazuma

“Kada je u pitanju turizam jasno je da u Herceg Novom postoji sjajna prošlost, a sigurno da krupnim koracima idete u budućnost. Vidjeli smo tokom ova dva dana kakve ste pomake učinili kada je u pitanju dovođenje investicija i ja vam na tome čestitam. S druge strane, mi planiramo da saradnju razvijamo u drugim segmentima društvenog života – sportu, kulturi, privredi, kao i kada je u pitanju razmjena iskustava s obzirom na problematike za lokalne zajednice, koje imamo i jedni i drugi samostalno i u odnosu na republičke vlasti”, rekao je Vuković. On kao posebno plodnu oblast za saradnju vidi i obrazovanje, vjerujući da je znanje resurs na kome treba da počiva razvoj grada.

Krajnja želja je da ovaj Sporazum bude krunisan bratimljenjem dva grada, zaključio je Vuković, i dodao da očekuje da se u bliskoj budućnosti odluka o tome nađe u skupštinama Istočnog Sarajeva i Herceg Novog, kako bi ovjekovječili saradnju za budućnost.

Najčitanije