15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Istorija bokeljskog pomorstva” – Bokeljsko pomorstvo je vječno i beskrajno…

“Istorija bokeljskog pomorstva” naziv je knjige autora Predraga V. Kovačevića,  koja je predstavljena čitalačkoj publici u petak u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

O knjizi i autoru govorili su u ime izdavača Nikola Malović, urednik edicije “Bokeljologija” (ediciji koja njeguje zalivske, morske i pomorske teme) hercegnovske knjižare “So”, Adela Barba autorova unuka i Siniša Luković, novinar i publicista. U muzičkom dijelu programa nastupila je Vjera Radulović učenica muzičke škole “Vida Matjan”.

U ime domaćina zvanice i goste pozdravila je direktorica mr Mileva Pejaković Vujošević, koja je podsjetila da je Muzej ustanova koja čuva sve ono što je vezano za more, morske pučine, pomorce, mape, dokumente, kao i brojne fotografije koje su oplemenile knjigu profesora Predraga V. Kovačevića. Naša biblioteka broji preko 17.000 jedinica, od večeras je bogatija za još jednu kazala je Pejaković Vujošević.

Promocija knjige "Istorija bokeljskog pomorstva"
Promocija knjige “Istorija bokeljskog pomorstva”

„Ružica Danilović upravnica Pomorske biblioteke još 2009. godine pružila mi je drugo izdanje knjige “Istorija bokeljskog pomorstva” iz 1984 godine. Skromno prvo izdanje izašlo je 1967 godine. Listajući knjigu ustanovio sam da važnost bokeljskog pomorstva leži i u tome što je opisana istorija Boke Kotorske, jer se unutar korica, kazuje sve kroz povjest drevne i najvitalnije privredne grane jednog fjorda na Mediteranu, Boke. Autor koji je bio profesor Više pomorske škole vremenski je obuhvatio period od Ilira do prve polovine XX vijeka“- kazao je između ostalog izdavač Nikola Malović.

U „Istoriji bokeljskog pomorstva“, autor polazeći od opisa Boke kao prirodne luke, približava nam vremena od najstarijeg doba do Nemanjića, govori o Boki pod Vizantijom, pod dukljansko-zetskim vladarima, i tokom samostalnosti Kotora; o Herceg Novom u vrijeme kralja Tvrtka; o mletačkom i turskom periodu; razvitku i usponu Perasta, Dobrote i Prčanja; padu Mletačke republike i bokeljskom pomorstvu za vrijeme Napoleonovih ratova; tokom prve austrijske okupacije, tokom ruske uprave, francuske okupacije, engleske intervencije, narodne vlade, ponovo Austrije, s pobunom mornara; piše o pomorstvu Paštrovića i Budve; Bokeljima koji su zadužili rusku mornaricu; i onima koji su dali ruke pomorstvu kneževine Crne Gore…

Promocija knjige "Istorija bokeljskog pomorstva"
Promocija knjige “Istorija bokeljskog pomorstva”

Povezujući teme pomorstva, autor kazuje i o lazaretima u Boki, o čuvenim pomorskim školama u Boki, o Bokeljskoj mornarici, i tipovima jedrenjaka u zalivskoj prošlosti…

Veoma intersantnu priču o životnom putu i fascinantnoj biografiji Predrag V. Kovačević ispričala je njegova unuka Adela Barba.

Profesor Predrag V. Kovačević proveo je djetinjstvo u Carigradu. Školovao se u jezuitskoj gimnaziji na njemačkom jeziku, a zatim u klasičnoj ruskoj gimnaziji. Maturirao je u Pragu. Pravni fakultet upisao je u Beogradu. U toku studija dodijeljena mu je engleska stipendija, pa je prešao na studije ekonomskih nauka u Kembridž. Diplomirao je na Univerzitetu u Edinburgu.

Angažovan kao tumač Sovjetske službe za repatrijaciju značajno je doprinio uspjehu akcije u kojoj su Saveznici uhvatili njemačkog ratnog zločinca, SS sajhsfirera Hajnriha Himlera.

Veći dio Drugog svjetskog rata proveo je u njemačkom koncentracionom logoru Osnabrik. Godine 1945. oslobođen je od strane Engleza, a pošto je dobro poznavao engleski, ruski, njemački i francuski jezik, angažovan je kao tumač Sovjetske službe za repatrijaciju. Na tom je položaju značajno doprinio uspjehu akcije u kojoj su Saveznici uhvatili njemačkog ratnog zločinca, SS sajhsfirera Hajnriha Himlera. Po povratku u Jugoslaviju, Kovačević je radio kao profesor stranih jezika u kotorskim pomorskim školama. Pored velikog broja prevoda i stručnih radova iz oblasti lingvistike, napisao je nekoliko knjiga koje obrađuju istorijsku prošlost Boke, Grblja i Paštovića. Za izuzetne radne zasluge ukazom Predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, odlikovan je 1972. Ordenom rada sa zlatnim vijencem.

Novinar i publicista Siniša Luković, koji je napisao pogovor za novo izdanje Istorije bokeljskog pomorstva, predstavljajući knjigu podsjetio je činjanicu da baštinimo jedno veliko pomorsko blago.

Profesor Kovačević je imao tu hrabrost da prije pedest godina uđe u objavljivanje knjige koja je sublimirala impresivnu i bogatu povjest onoga što mi baštinimo u Boki Kotorskoj, onoga što su nam donjeli pomorc

„Sve to staviti na jedno mjesto u jednoj novijoj inoviranoj, dopunjenoj Istoriji bokeškog pomorstva je podvig u koji, siguran sam niko od nas prisutnih nebi imao hrabrosti upusti se. Profesor Kovačević je imao tu hrabrost da prije pedest godina uđe u objavljivanje knjige koja je sublimirala impresivnu i bogatu povjest onoga što mi baštinimo u Boki Kotorskoj, onoga što su nam donjeli pomorci. U to vrijeme nije bilo interneta, autor je bio erudita, poznavao je nekoliko svjetskih jezika, imao je kontakte širom svijeta, te je na taj način obogatio ovo svoje djelo, koje nije dovoljno eksploatisano. Nažalost, danas naše pomorske škole nemaju predmet Istorija pomorstva, jer o tome se odlučuje u Podgorici.

Promocija knjige "Istorija bokeljskog pomorstva"
Promocija knjige “Istorija bokeljskog pomorstva”

Kadrove imamo samo nam manjka velikih bokeških brodova koji bi nastavili tradiciju Spledida, Leon Coronato, Nemirne, Libertasa, Boke, i niza naših drugih poznatih brodova. I dok u zalivu ne stasa ponovo jedna domicilna velika brodarska kompanija, višestoljetnu čast bokeljskog pomorstva na svjetskim oceanima brani kompanija Dabinović shipping, koja već šezdeset godina plovi svjetskim morima i oceanima, čiji brodovi nose imena mjesta iz Boke, i zapošljava pomorce iz Boke.

Svojevrsna simbolika našeg, bokeljskog pomorstva je u brodu „Pomorac“ bivše Jugooceanije, koji je prije nekoliko dana završio u rezalištu u Indiji, ali pod imenom Infinity, što će reći beskonačnost, beskraj, što je i svojevrsna potvrda da je bokeljsko pomorstvo vječno i beskrajno…“ – završio je svoje izlaganje Siniša Luković.

Luksuzno izdanje “Istorija bokeljskog pomorstva” većeg srednjeg formata, s tvrdim koricama i sa preko 100 strana reprodukcija brodova u ulju, portreta kapetana, mapa, gravira i veduta – potpomogle su sve tri zalivske opštine, Kotor, Herceg Novi i Tivat, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Fakultet za pomorstvo – Kotor, i Boka Pilot.

Najčitanije