25 C
Kotor

Slušaj online radio

Istraživanje Greenpeacea: Proizvodnja Ikeinog namještaja povezana s uništavanjem evropskih šuma

IKEA

LJUBLJANA – Proizvodnja nekih od najprodavanijih proizvoda diva namještaja Ikea povezana je s uništavanjem europskih šuma, uključujući područja Natura 2000, pokazalo je istraživanje nevladine ekološke organizacije Greenpeace.

Tvrtku se poziva da postane dio rješenja umjesto da doprinosi klimatskoj krizi i uništavanju bioraznolikosti.

Kao što je ove sedmice objavila organizacija Greenpeace, sedam proizvođača koji proizvode Ikeine najpopularnije proizvode svih vremena dobivaju drvo iz nekih od posljednjih starih šuma u Europi u rumunjskim Karpatima, uključujući zaštićena područja Natura 2000.

Izvješće Greenpeacea za srednju i istočnu Europu, između ostalog, pokazuje da postoji najmanje 30 različitih proizvoda ovih dobavljača koji se prodaju u trgovinama u 13 zemalja – Austriji, Belgiji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarska, Italija, Izrael, Poljska, Švedska, Švicarska i Velika Britanija.

Prema pojašnjenjima organizacije, autori izvješća do ovih su podataka došli prateći lanac nabave, analizirajući dozvole, satelitske snimke sječe u rumunjskim šumama, skladišta drva i proizvođača namještaja. Istodobno su otkrili da nekoliko proizvođača dobavlja drvo iz šuma visoke konzervacijske vrijednosti. Na temelju javno dostupnih informacija tada su došli do zaključka da je najveći kupac proizvoda koje proizvodi većina ovih tvrtki tvrtka Ikea. Greenpeace za srednju i istočnu Evropu sa svojim je nalazima suočio i Ikeu, koja ih nije osporila.

Greenpeace Slovenija također ističe da je eksploatacija rumunjskih šuma štetna praksa.

„Očuvanje starih šuma jedan je od ključnih aspekata u borbi protiv klimatske krize, stoga pozivamo Ikeu da poštuje vlastita obećanja u pogledu održivosti i očisti svoje opskrbne lance od praksi štetnih za okoliš i prirodu identificiranih u istrage”, rekla je predstavnica organizacije Sara Kosirnik.

Dodala je kako žele podsjetiti Slovence koji kupuju u Ikeinim trgovinama u Austriji i Italiji, gdje se prodaju i komadi namještaja upitnog porijekla, da svaki pojedinac svojim kupovnim navikama može utjecati na zaštitu i zaštitu okoliša.

Organizacija pritom priznaje da je namještaj općenito dobar način korištenja drva, skladištenja ugljika i dodavanja vrijednosti sirovinama, ali istodobno upozorava da njegova proizvodnja ne smije doći na “žrtvu biološki najraznolikijih šuma na planeti”.

“Karpati su dom smeđeg medvjeda, risa i vuka, te europskog bizona, a među najvažnijim su refugijumima flore i faune na europskom kontinentu”, istaknuli su također.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije