19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija: Bez covid pasoša ne može se u ni u kino, pozorište, bazen….

covid pasoš

Italijani su u petak počeli živjeti sa “green passom”. Zeleni sertifikat, koji se po automatizmu izdaje osobama koje su primile barem jednu dozu vakcine, imaju negativan test ili su nedavno prebolovale COVID-19, od 6. augusta postao je obavezan dokument za prisustvovanje javnim kulturnim i sportskim događajima.

Bez covid pasoša, kojeg vlasti izdaju u elektronskoj formi, nije moguće otići u kino, pozorište, muzej ili biblioteku, zabranjeno je prisustvovati nekom sportskom takmičenju ili koncertu, vježbati u teretani ili plivati u bazenu… Takođe, ovaj dokument neophodan je za sjedenje u zatvorenim prostorima restorana i barova, ali ne treba da gosti budu usluženi na otvorenom ili za šankom.

“Ko ima zeleni certifikat može ručati unutra. Druge služimo u bašti”, kaže Luigi Pomata, šef jednog restorana u Kaljariju na Sardiniji.

Ansa navodi da su vlasnici ili osoblje restorana, da bi izbjegli kaznu, dužni provjeriti imaju li njihovi gosti “green pass” prije nego ih usluže u zatvorenim prostorima.

Testiranja na plaži
Neki mediji javljaju o različitim problemima širom zemlje pri implementaciji novog dekreta italijanske Vlade. List Il Resto del Carlino piše da zvanična aplikacija za provjeru validnosti “green passa” ne funkcioniše najbolje.

“Uradili smo niz provjera sa originalnim i autentičnim certifikatima i sistem ih nije uvijek prepoznavao”, žali se Alberto Teso iz udruženja privrednika u turističkom gradu Jesolo na sjeveru zemlje.

Ovaj list prenosi da su se lokalne vlasti u turističkim centrima regije Veneto, u kojoj se nalazi i Venecija, organizirale tako da su gostima omogućili testiranje na COVID praktično na plažama.

“Mimo brojnih centara za testiranje, u turističkim središtima aktivna je i takozvana mobilna ekipa koja vrši testiranja direktno na plažama u gradovima Bibione, Jesolo, Eraklea, Kavalino“, piše Il Resto.

Nepridržavanje pravila povlači novčane kazne, kako za one koje policija zatekne bez certifikata (do 400 eura), tako i za vlasnike objekata u kojima je zakon prekršen.

Novi Vladin dekret
Dan uoči stupanja na snagu ove mjere za suzbijanje širenja korona virusa, italijanska Vlada je donijela dekret po kojem će “green pass” od 1. septembra biti obavezan za učitelje, nastavnike i profesore u školama i na fakultetima.

Takođe, certifikat će morati imati svi koji žele putovati javnim prijevozom na duže relacije, odnosno u avionima, brodovima, trajektima te u željezničkim i autobusnim međugradskim linijama. Iz ove mjere izuzeta su sredstva gradskog i lokalnog prevoza.

Prosvjetni radnici neće moći raditi bez “green passa”, a nakon pet dana odsustva neće više primati plaću, odlučila je Vlada Italije slijedeći potez Francuske koja je prva u Evropi počela široku upotrebu ovog dokumenta u borbi s virusom.

Također, covid pasoš bit će neophodan i za studente koji žele prisustvovati predavanjima na univerzitetima. Još od marta na snazi je obaveza medicinskim radnicima da budu vakcinirani.

I ova nova mjera, kao uostalom i sve prethodne, izazvala je niz polemika, ali i ulične proteste u nekoliko gradova. U iščekivanju da se valorizira uticaj zelenog certifikata na širenje infekcije (koja u Italiji i dalje raste), politički učinci već se mogu izmjeriti, piše Corriere della Sera.

Sertifikat i za toalet
„Raskol u Vladi bio je očekivan. Desničarska Liga Mattea Salvinija, koja se protivi restrikcijama, pokušala je blokirati novi dekret sa 900 amandmana. No, premijer Mario Draghi je našao saveznike i uveo mjere“, komentira najtiražniji italijanski list.

Salvini nije davao utisak pobijeđenog: „Neko je želio da nam zeleni sertifikat bude potreban i za odlazak u toalet, ali vjerujem da smo milionima Italijana ipak uspjeli ukloniti mnogo problema. Za nas je bilo važno ne kvariti ljetni odmor“, poručio je desničarski vođa.

Da bi barem donekle olakšala život građanima koji nisu vakcinisani, Vlada je uvela fiksni cjenovnik takozvanih brzih antigenskih testova na COVID u apotekama. Tako će cijena testa za osobe od 12 do 18 godina biti 8 eura, a za starije 15 eura.

Problem je, međutim, što “green pass” u slučaju negativnog testa važi svega 48 sati. S druge strane, kada je osoba vakcinirana s obje doze, certifikat je valjan devet mjeseci, dok nakon ozdravljenja od COVID-a vrijedi 180 dana.

Obje doze vakcine primile je do sada 54 posto Italijana, a samo jednu još 11 posto. U četvrtak je u ovoj zemlji zabilježeno 27 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-om dok je 7.230 osoba bilo pozitivno na testu. Od izbijanja pandemije u februaru prošle godine, u Italiji je od COVID-a preminulo skoro 130 hiljada ljudi, najviše u Evropi poslije Velike Britanije.

 

Najčitanije