35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija čeka američki zahtjev za izručenje Radonjića

Maxi Jena MM

Italija čeka zahtjev iz SAD za ekstradiciju Miloša Radonjića, crnogorskog skipera koga vlasti u SAD terete da je umiješan u šverc dvije tone kokaina i da je istaknuti član klana “Kavač”, prenosi RTCG.

Italijanska policija, piše ilsole24ore.com, uhapsila je Miloša Radonjića, skipera “Maksi Jene”, učesnika regate Barkolana, najveće regate na svijetu, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Crnogorski državljanin, star 33 godine, pobjednik je brojnih prestižnih regata. Za američke savezne agencije koje su ga istraživale, on je “Pirat nepoznatog”, koji se smatra jednim od vođa transnacionalne kriminalne organizacije. Mogući zločini za koje se tereti su trgovina drogom i pranje novca, piše ilsole24ore.com.

Hapšenje je obavljeno dva dana prije početka Barkolane, nakon međunarodne potjernice koju je 15. septembra izdao sud nadležan za Istočni okrug Njujorka, zbog krivičnog djela trgovine drogom. “Protiv Radonjića se sada čeka zahtjev za ekstradiciju Ministarstva pravde Sjedinjenih Država. Zahtjev je to kojem će se usprotiviti njegov advokat”, kaže sudija Aleksandro Marija Tireli.

Radonjić je sada zatvoren u zatvoru strogog obezbjeđenja Tolmeco (Udine) gdje je prebačen iz zatvora u Trstu. Američka istraga zasniva se na presretnutim, šifrovanim porukama i tiče se pokušaja prenošenja preko dvije tone kokaina iz Ekvadora i Kolumbije u Evropu, navodi ilsole24ore.com.

Radonjić je na saslušanju pred Apelacionim sudom u Trstu rekao da je riječ o netačnim optužbama te da on nije čovjek koga traže.

“Sud umjesto toga ima osnov da vjeruje, na osnovu provjere otisaka prstiju kod onih dobijenih tokom istrage, pasoša koji su prijavile Sjedinjene Države i broja telefona, da je on navodni trgovac drogom”, piše portal.

Američke vlasti vjeruju da je on opasan šef klana Kavač koji je tri puta organizovao i pokušao da u Evropu doveze ukupan tovar od 2.602 kilograma kokaina koji će se utovariti na američki brod iz Ekvadora ili iz voda uz obalu Kolumbije.

Iako je crnogorski kormilar bio iza rešetaka, posada “Maksi Jene” je ipak učestvovala na Barkolani, prošavši kroz cilj na četvrtom mjestu. Međutim, posada je bila diskvalifikovana od strane sudija regate.

/RTCG/

Najčitanije