16 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija obilježava desetu godišnjicu nesreće kruzera “Costa Concordia”

costa-concordia – Foto: Safety4Sea

Italija u četvrtak obilježava 10. godišnjicu od nesreće kruzera “Costa Concordia” cjelodnevnom komemoracijom koja će se završiti bdijenjem uz svijeće u vrijeme kada je brod udario u greben i potom se prevrnuo kod toskanskog ostrva Giglio.

Podnevna misa u Gigliovoj crkvi odaje počast za 32 osobe koje su poginule u januaru 2012. godine.

Preživjeli i porodice poginulih položit će vijenac u vodu gdje se kruzer nasukao.

Godišnjica podsjeća i na to kako su stanovnici Giglia te noći dali utočište za 4.200 putnika i članova posade, a zatim još dvije godine živjeli sa razbijenim trupom Concordia dok ga nisu ispravili i odvezli u staro gvožđe.

Kruzer “Costa Concordia” isplovio je 2012. godine iz grada Civitavecchia sa 4.200 putnika. On je ploveći preblizu obali toskanskog otoka Giglio, udario u stijenu.

Ukupno 32 ljudi je poginulo, a olupina broda je tek 2014. godine izvučena i prebačena u Genovu.

Kapetan broda optužen je za izazivanje nesreće, pogibiju ljudi, te napuštanje broda prije nego što su se iskrcali svi putnici.

Putnica Ester Percossi prisjetila se da je bačena na tlo od početnog udarca, za koji je rekla da se osjećao “kao zemljotres”.

Kako je kazala, ugasila su se svjetla, a flaše, čaše i tanjiri poletjeli su sa stolova na pod.

“Ustali smo i uz veliki napor izašli na palubu i tamo smo dobili prsluke za spašavanje, one koje smo mogli naći, jer su ih svi grabili jedni od drugih, da se spase”, prisjetila se Percossi.

Kapetan Francesco Schettino služi 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva iz nehaja, izazivanja brodoloma i napuštanja broda prije nego što su svi putnici i posada evakuisani.

Najčitanije