24 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija: Puštene tri osobe pritvorene zbog pada kabine žičare, jedna u kućnom pritvoru

Nesreća u Italiji – foto EPA

Talijanski sudac donio je odluku kasno u subotu o puštanju iz pritvora triju osoba koje su uhapšene zbog pada kabine žičare na sjeveru ItaIije, u kojemu je poginulo 14 ljudi. Jedna od njih u kućnom je pritvoru, izvijestili su talijanski mediji.

Glavna tužiteljica grada Verbanije, Olimpia Bossi, potvrdila je sudsku odluku u izjavi novinarima televizijie RAI.

Prošle nedjelje pala je kabina žičare u talijanskoj regiji Pijemont. U kabini se nalazilo 15 osoba, a žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Strese prema planinskom vrhu Mottarone.

Pad je preživjelo samo jedno dijete, petogodišnji izraelski dječak koji je u bolnici.

U srijedu je policija uhitila tri muškarca.

Prema portalu dnevnika La Stampa, sudac je u subotu zaključio da nema osnova za zadržavanje trojice muškaraca u zatvoru jer ne mogu pobjeći i nema rizika od prikrivanja dokaza.

Talijanska policija je tijekom istrage privela inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe.

Istražitelji su otkrili da je sustav sigurnosnog kočenja bio “namješten” kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare, kazala je Bossi nakon privođenja osumnjičenih.

Trojica uhićenih provela su “svjesnu akciju”, rekla je tada Bossi, dodajući da je, kako bi se izbjeglo zaustavljanje servisa, na žičari ostavljen uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sustav nije aktivirao kad je puknulo nosivo uže.

Tereti ih se za ubojstva iz nehaja, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprečavanje nesreće.

Žičara Mottarone, koja je ponovno otvorena prije oko mjeseca dana nakon što je bila zaustavljena zbog pandemije COVID-a, odradila je više dana s puno vožnji s deaktiviranim kočnicama u slučaju nužde.

Izvor:Hina

Najčitanije