26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija šalje brod bolnicu za Gazu, Pariz organizira humanitarnu konferenciju

Brod bolnica

Italija šalje brod bolnicu za Gazu gdje bi već u srijedu mogla prestati raditi bolnica Al Quds zbog nestašice goriva. Brod za evakuacije najavila je i Nizozemska, a konferenciju za pomoć Gazi u četvrtak u Parizu organizira predsjednik Emmanuel Macron.

Bolnica Al Quds u Gazi suočena je s akutnom nestašicom goriva i pretpostavlja se da će u srijedu ostati bez goriva, objavio je na platformi X palestinski Crveni polumjesec.

– Danas je bolnica PRCS Al Quds ograničila broj operacija, nastojeći racionalizirati potrošnju goriva i zajamčiti minimalnu razinu usluga u sljedećih nekoliko dana, dodala je humanitarna organizacija.

Italija šalje brod bolnicu

Italija će blizu obale Gaze poslati brod bolnicu, nastojeći pomoći u liječenju žrtava sukoba između Izraela i Hamasa, rekao je talijanski ministar obrane Guido Crosetto.

Brod isplovljava u srijedu iz zapadne talijanske luke Civitavecchie sa 170 ljudi, od kojih je 30 obučeno za hitne medicinske slučajeve, rekao je Crosetti, dodavši da Italija radi i na slanju poljske bolnice u Gazu. Ministar je rekao i da će se dva broda talijanske mornarice koja su već upućena u regiju vjerojatno ondje i zadržati.

– Još ćemo procijeniti hoćemo li ih zadržati ondje, no radije ću u tom području zadržati tri broda pa ni zbog čega neću žaliti, rekao je Crosetto novinarima.

Nizozemska šalje vojni brod, na Cipru i dva nosača aviona

Nizozemska šalje vojni brod na otok Cipar u istočnom Mediteranu za humanitarne operacije iz Pojasa Gaze, objavila je ministrica obrane Kajsa Ollongren te poručila da on može biti korišten za evakuacije.

Agencija Reuters prenosi da je Cipar zadužen uspostaviti pomorski koridor kojim bi se trebao osigurati stalni pritok pomoći za Gazu. Nizozemski brod trebao bi isploviti sredinom studenoga i doći za desetak dana na Cipar gdje je već stacionirana nizozemska pomorska formacija među kojima su dva nosača aviona.

Humanitarna konferencija o Gazi u Parizu

Francuska je uoči održavanja konferencije koju u Parizu organizira predsjednik Emmanuel Macron, ocijenila da je svima “u interesu da se humanitarna situacija u Gazi poboljša, pa tako i Izraelu.

Predstavnici izraelske vlada neće sudjelovati u “humanitarnoj konferenciji” u četvrtak ujutro u Elizejskoj palači. No francuski je predsjednik u utorak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te će to ponovno učiniti na kraju konferencije, izvijestilo je novinare francusko predsjedništvo.

Macron je u utorak telefonom razgovarao i s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem te s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem. Obje zemlje igraju ključnu ulogu u svakome pokušaju poboljšanja slanja pomoći u Pojas Gaze.

Palestinske vlasti na konferenciji će predstavljat premijer, a Egipat će na konferenciju poslati izaslanstvo ministara. Ondje će biti premijeri Grčke, Irske i Luksemburga, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te američki podtajnik za civilnu sigurnost Uzra Zeya.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije