20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

IX Festival gudača

Elektronska pozivnica festival gudaca 2018.
U organizaciji NVO,,Bocche di Cattaro” od 1-9 jula biće održan Festival gudača. Radi se o jedinstvenoj manifestaciji u našoj zemlji koja ima za cilj edukaciju mladih muzičara i pružanje podrške na putu njihove afirmacije i profesionalnog napretka.Tokom devet dana intenzivnog rada na radionicama za gudače  (violina, viola, violončelo, kontrabas i kamerna muzika kao i solo pjevanje) koje vode priznati pedagozi i eminentni muzičari iz zemlje i inostranstva, u ambijentu podsticajnog baroknog Perasta, potvrdjeno je da ovaj festival ima svoj kvalitet, značaj i sigurnu budućnost.Festival gudača je prepoznat kao mjesto dobre energije i ispravne namjere organizatora da se mladima da najviše kako bi na najbolji način mogli predstaviti talenat kreativnost i vlastiti potencijal.
Na otvaranju festivala sutra u 21h ispred katedrale sv Tripuna nastupiće Gudački orkestar Glazbene šole Franca Šturma iz Ljubljane, sa 45 mladih muzičara pod dirigentskom palicom  dirigentkinje Darinke Fabijani. Narednog dana u crkvi sv Nikole  biće predstavljen program pod nazivom ,,333 godine Bacha u baroknom Perastu”, nakon toga solistički koncert u crkvi sv Duha u Kotoru priredjuje Miona Topalović mlada violinistkonja iz Beograda,  laureat mnogih značajnih takmičenja i dobitnik stipendije za nastavak školovanja u San Francisku, Gudački  trio ,,Lamali” iz Beča, tri koncerta polaznika u Muzeju grada Perasta i završni koncert gudačkog  kvarteta Beogradske filharmonije koji čine Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković.
Festival se održava u okviru Kotorskog festivala pozorišta za djecu kao njegov prateći -muzički segment. Manifestacja se održava pod pokriveteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor a finansijsku podršku su dali i “Omnitech” , ,,Terna ” i Crnogorska Komercijalna banka iz Podgorice uz brojne partnere kao što je Kulturni centar ,,Nikola Djurković”, Župni ured Perast, ,,Muzeji” Kotor i Muzička škola ,,Vida Matjan”.
Spajanjem različitih kultura, iskustava i znanja i u budućnosti ćemo voditi računa prvenstveno o kvlitetu programskih sadržaja i opštem karakteru kako bi Festival gudača ostao mjesto na kojem se unaprijedjuje znanje i gdje se rado dolazi – poručuju iz organizacije NVO ,,Bocche di Cattaro” Marina Dulović, umjetnički direktor Festivala gudača

Najčitanije