11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz Odese isplovio prvi brod s ukrajinskim žitaricama

Brod žitarice Foto: Elena Larina / Shutterstock

Brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea prvi je brod koji je od početka ruske invazije sa žitaricama isplovio iz Ukrajine. Luku u Odesi napustio je jutros s 26 tisuća tona kukuruza. Sutra ga očekuju u turskim vodama gdje će proći provjere, a onda nastavlja put prema libanonskom gradu Tripoliju.

Plovidba ovoga broda i svih koji bi trebali uslijediti omogućena je nakon što su Moskva, Kijev, Ankara i Ujedinjeni narodi potpisali sporazum o izvozu žitarica i gnojiva iz triju ukrajinskih luka.

U njima je, prema ukrajinskim dužnosnicima, usidreno 17 brodova s gotovo 600 tisuća tona tereta.

Uglavnom je riječ o ukrajinskim žitaricama i nešto malo ruskoga žita i umjetnog gnojiva.

Kasno sinoć, prema medijskim izvješćima, ruske snage počele su ofenzivu na Bahmut, jedan od posljednjih gradova u Donecku pod ukrajinskom kontrolom. Novinari javljaju o snažnom bombardiranju Bahmuta.

Navode da je napad počeo nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao civile da napuste bojišnicu u regiji Doneck.

Na jugu Ukrajine, strateški važan grad Mikolajiv jučer je pretrpio vjerojatno najžešće bombardiranje od početka ruske invazije. Nalazi se na glavnoj cesti prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci na Crnom moru.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije