9 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz SDT-a nisu pokazali zanimanje za rezultate finansijskog poslovanja bivše lokalne vlasti u Tivtu

Tivat – Centar

U Tužilačkoj organizaciji Crne Gore do sada nisu pokazali zanimanje za rezultate finansijskog poslovanja bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu predvođene bivšim gradonačelnikom dr Sinišom Kusovcem (DPS), a koja je taj grad ostavila gotovo bez ikakvih sopstevnih sredstava i sa neizmirenim obavezama većim od 3,5 miliona eura.

Poražavajuće stanje lokalnih javnih finansija koje je Kusovca proteklih mjeseci krio od javnosti do mjere da na sajtu Opštine nije objavio ni obavezni izvještaj o ostvarenju budžeta za treći kvartal ove godine, grašđanima je prošle nedjelje obnarodovala nova tivatska vlast koju čine tri građanske liste – Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Bošović-časno i odgovorno za bolji Tivat“ uz parlamentarnu podršku SDP-a.

Gradonačenik Željko Komnenović (NP) i predsjednik lokalnog parlamenta Andrija Petković (BF) su tako na prvoj svojoj press konferenciji nakon dolaska na te funkcije, 21.oktobra obavili da je bivša lokalna DPS-SD-HGI vlast ostavila je katastrofalno stanje u  finansijama Opštine Tivat i taj grad sa pozicije jedne od najbolje stojećih opština u Crnoj Gori, dovela bukvalno do bankrota.

„Na dan 16.oktobra neizmirene obaveze Opštine Tivat po svim osnovama iznosile su 3.504.330 eura i to bez još dvije plate sa doprinosima, koje treba do kraja godine da isplatimo zaposlenima u lokalnoj upravi. Istog dana na računu smo imali raspoloživih 419.438 eura od čega je međutim, čak 352.511 eura overdraft kredit kod Prve banke – dakle, svojevrsni odlazak u minus. Tako da smo 16.oktobra na računu imali praktično manje od 70 hiljada eura sopstvenog, „živog“ novca.“- kazao je gradonačelnik Željko Komnenović.

„Što je Siniša Kusovac napravio od nekad prosperitetne i dobrostojeće opštine kakav je Tivat bio do nedavno, pokazuje podatak da je na kraju 2019. imao 2,9 miliona eura neutrošenih sredstva iz te godine koje je prenio u budžet za 2020. Pored toga, početkom godine uzeo je 2 miliona eura kredita u Prvoj banci, imao redovne prihode Opštine i sve to u izbornoj godini, spiskao do kraja avgusta, ostavivši nam dug od preko 3,5 miliona eura.“- naveo je Petković precuizrajući da je Tivat bukvalno doveden do prosjačkog štapa i da je gradu pričinjena šteta koja se mjeri sa više miliona eura. Novi čelnici Tivta iznijeli su niz frapantnih podataka o tome da bivša vlast nije mjesecima plaćala račune za struju i telefone, da od početka godina nije ni eura isplatila po osnovu ekspropijacije privatne imovine, kao i da mnogi izvođači radova koje je Opština proteklih mjeseci u izbornoj godini intenzivno preduzimala, nisu isplaćeni, kao što je to slučaj i sa, kako je Komnenovič kazao, „ni stotine drugih faktura za raznorazne robe i usluge pružene Opštini“.

Sve to međutim, za sada nije izazvalo nikakvu rekaciju nadležnih državno-tužilačkih organa koji bi trebali da po službenoj dužnosti, zaštite javni interes i provjere kako je to bivša tivatska uprava predviođna Kusovcem, gazdovala novcem građana.

“Podsjećamo da u Crnoj Gori ima 17 državnih tužilaštava i svako od njih preduzima mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima u svim situacijama koje ukazuju na osnove sumnje da je bilo koje lice učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Istovremeno Vas podsjećamo da svako državno tužilaštvo u Crnoj Gori možete direktno kontaktirati putem mail adresa koje su dostupna na internet stranici Tužilaštva. Povodom konkretnih pitanja, možete kontaktirati Specijalno državno tužilaštvo.”- lakonski je “Vijestima”odgovorila Marina Raković, savjetnica za odnose sa javnošću u kabinetu vrhovnog državnog tužioca Crne Gore, Ivice Stankovića.

To je odgovor čelništva Tužilačke organizacije Crne Gore na naša pitanja što će VDT  preduzeti povodom javno iznijetih podataka o milionskoj šteti nanesenoj Opštini Tivat, kako kroz nesavjenso finansijsko poslovanje bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti od početka godine do kraja septembra, tako i kroz činjenicu da je Kusovac lani “zaboravio” 1,9 miliona eura gradskog novca u stečajem pogođenoj Atlasmont banci i na taj način praktično izgubio ta sredstva Opštine Tivat. Podaci koje su saopštili Komnenović i Petković, pokazuju i da je Kusovac prije par mjeseci uzeo i tzv. ovedraft kredit kod Prve banke Crne Gore u iznosu od pola miliona eura kako bi njime na dnevnoj osnovi, “krpio” najhitnije rupe u budžetu, kao i da bivše lokalna uprava nije poslovala u skladu sa Odlukom o budžetu Opštine Tivat za 2020. koju je usvojio opštinski parlamnet, već je trošila novac mimo nje. Po zakonu, gradonačelnik ne smije na svoju ruku kreditno zadužiti Opštinu već za takvi nešto prethodno mora dobiti formaln u saglasnost lokalnoj parlamenta, a što Kusovac nije uradio u slučaju uzimanja overdraft kredita kod Prve banke, niti je uzimanje tog kredita uopšte bilo predviđeno  Odlukom o budžetu za 2020.

“Osnovno državno tužilaštvu u Kotoru prati sve informacije koje se pojave u javnosti, kako bi cijenilo da li postoji osnov za postupanje ovog tužilaštva. Što se tiče podataka saopštenih na navedenoj konferenciji za novinare (novog gradonačenika Komnenovića i predsjednika SO Petkovića- prim.aut.), obavještavamo Vas da se u konkretnom slučaju ukazuje na navodno nezakonito postupanje bivšeg predsjednika Opštine Tivat, što je u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, imajući u vidu da se radi o javnom funkcioneru“- kazala je portparolka ODT Kotor, državna tužiteljka Ana Marinović.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva „Vijesti“ do danas nisu dobile odgovore na pitanja koja su organu na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, poslata još 22. oktobra. Uprkos prekjučerašnjem obećanju specijalne tužiteljke Sanje Jovićević koja je portparol SDT-a da ćemo odgovore dobiti u srijedu, to se nije desilo do zaključenja ovog broja „Vijesti“. Stoga je za sada nepoznato hoće li se Katnić i njegovi saradnici zainteresovati oko javno iznijetih tvrdnji da je bivša lokalna vlast Tivta tom gradu pričinila višemilionsku štetu i da li će SDT tim povodom, pokrenuti izviđaj protiv bivšeg gradonačelnika Siniša Kusovca i njegovih saradnika.

KUSOVAC: DO POLOVINE OKTOBRA OSTVARILI SMO 57% PLANIRANOG BUDŽETA

Kusovac je na posljednjoj sjednici SO na kojoj je inače, razriješen dužnosti predsjednika Opštine, saopštio da se do 15.oktobra, u gradsku kasu slilo ukupno 13,45 miliona eura, što je 57% od ukupno budžetom za 2020. godinu planiranih 23,55 milona eura. Istovremeno, po Kusovcu, potrošeno je 11,38 miliona eura, što bi značilo da je grad „u plusu“ za oko 2 miliona eura. Ipak, budući da u Kusovčevu računicu ulazi i 1,9 miliona eura koje Tivat fiktivno ima (a u suštini ih je izgubio) na svom računu u Atlas banci u stečaju, grad je praktično skoro potpuno bez novca.    U suštini, stanje je još i gore, jer je iza Kusovca ostalo čak preko 3,5 miliona eura dospjelih, a neplaćenih obaveza koje sada mora pod hitno da izmiri nova lokalna uprava triju građanskih listi.

Izvor:S.L.

Najčitanije