15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Izgradnja novog cjevovoda u Bijeloj: Za 15 dana očekuju kvalitetnije vodosnabdijevanje

Bijela foto BF

U cilju smanjenja gubitaka na mreži, te kvalitetnijeg vodosnadbijevanja visočijih zona Bijele i Kamenara preduzeće Vodovod i kanalizacija Herceg Novi započinje izgradnju novog distributivnog cjevovoda u Bijeloj. Predviđena je izgradnja tri kraka, radovi će koštati 37.000 eura, a radnici jedinice za održavanje vodovodne mreže radove će završiti za 15 dana.U Vodovodu pojašnjavaju, da ispitivanja mreže i otklanjanje propusta na njoj, rezultiralo vraćanjem 20 do 30 litara vode u sekundi u sistem, ali i da ti rezultati nisu zadovoljavajući zbog lošeg stanja cjevovoda.

– Kako smo u 2021. godini imali najviše problema u distribuciji vode ka potrošačima na području Kamenara i visočijih zona u Bijeloj, “Vodovod” je pronašao alternativno tehničko rješenje u izgradnji novog distrubitivnog cijevovoda PEHD DN 200mm, koji će služiti za snabdijevanje potrošača istočnog dijela Bijele i Kamenara – saopštavaju iz preduzeća i dodaju da je ovo u trenutnom sagledavanju problema najoptimalnije i najbolje rješenje za normalno i redovno vodosnadbijevanje potrošača.

– Izgradnja ovog cjevovoda je dio plana koji sprovodi DOO “Vodovod i kanalizacija” vezano za smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži i praktično su priprema za ovu turističku sezonu. Rasterećenje potrošnje sa rezervoara “Bijela” sa kojeg se sada snadbijevaju potrošači Bijele i Kamenara, te ujednačavanje pritisaka u sistemu, što ima za posledicu manji broj kvarova na vodovodnoj mreži (optimalan pritisak 5,5 bara), postigli bismo nesmetanu distribuciju vode prema potrošačima dijela Bijele i Kamenara u slučaju kvara na jednom dijelu mreže, kao i redovno i nesmetano vodosnabdijevanje potrošača Kamenara sa rezervoara “Zmijice” – Zelenika, kao i stavljanje u funkciju “zdravog” dijela čeličnog cjevovoda u cilju distribucije vode ka potrošačima, ističu iz hercegnovskog Vodovoda.

Radovi će uključivati kopanje ulica, stvaranje buke i prašine. Zbog čega upućuju izvinjenje mještanima Bijele i mole za razumijevanje.

Trasa radova podijeljena u tri kraka

Trasa novog distrubitivnog sistema je podijeljena u tri kraka. ”Krak 1” u dužini oko 35m odnosi se na izgradnju novog cjevovoda, njegovo spajanje sa ”zdravim” dijelom čeličnog cjevovoda poziciji postojećeg muljnog ispusta i njegovo priključenje. ”Krak 2” je dužine oko 300m odnosi se na korišćenje relativno novog već postojećeg ”Ductile” DN 200 mm cjevovoda, čija je trasa na potezu: od zgrada kod Pošte do glavne kapije nekadašnjeg ”Brodogradilišta”.”Krak 3” u dužini oko 400 m, izgradnja novog dijela cjevovoda od glavne kapije nekadašnjeg ”Brodogradilišta” do potoka Pijavica, tačnije do postojećeg šahta sa vazdušnim ventilom na čeličnom cjevovodu DN 500mm..Kako objašnjavaju iz Vodovoda, sve radove na izgradnji ovog cjevovoda izvela bi operativa radna jedinica “Održavanja vodovodne mreže”, a u skladu sa tehničkim normativima koji se odnose na gradnju ovakvog hidro-građevinskog objekta.

/K.Matović/
Izvor:Dan

Najčitanije