15 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “Dvanaesti” autora Aleksandra Rafajlovića

Galerija Solidarnosti Kotor
Galerija Solidarnosti Kotor

Izložba “Dvanaesti” autora Aleksandra Rafajlovića biće otvorena u utorak 14. maja sa u 20 sati u Galeriji solidarnosti – OJU “Muzeji” Kotor.

Izložbu će otvoriti arhitektica Zorica Čubrović.

Nakon otvaranja izložbe autor će sa zainteresovanima razgovarati o radu na izložbi koja će biti otvorena do 4. juna ove godine.

Aleksandar Rafajlović je potomak freskopisaca i ikonopisaca Dimitrijevića-Rafailovića, jedanaestorice slikara iz pet generacija Bokokotorske slikarske škole koji svojom djelatnošću, od prve potpisane ikone iz 1680. godine do druge polovine 19. vijeka, čine najdugovječniju porodičnu slikarsku radionicu u Evropi.

Autor na izložbi prezentuje svoj rad na formiranju kompletne dokumentacije sa 650 njihovih ikona snimljenih na oko 90 lokacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Dokumentacija je prilika da se vide sve ikone, uživa u slikarskom majstorstvu i otklone mnoge nedoumice oko autorstva i vremena njihovog nastanka. Aleksandar Rafajlović je čukununuk Iva Rafailovića, ikonopisca sa čijim radom prestaje djelatnost posljednjih slikara u vizantinskom maniru na ovim prostorima.
Rezultat dugodišnje ekspedicije se može vidjeti na sajtu sa preko 13.500 fotografija snimljenih od 2005. godine: www.bokokotorskaslikarskaskola.rs a potragu za djelima svojih predaka autor predstavlja u galeriji na velikim fotografijama koje svjedoče o detaljima sa putovanja.

Radovi na izložbi nastali su u nekoliko posljednjih godina, paralelno sa radom na dokumentaciji. Priliku da postane dvanaesti u nizu i uspostavi čvrstu vezu sa porodičnom tradicijom Rafajlović koristi tako što nekoliko radova slika tehnikom svojih predaka, uspostavljajući dijalog sa njima promišljajući sopstvenu poziciju u odnosu na njihovo djelo. Tako nastaju radovi na kojima se prepoznaje misaoni i emotivni rezime o prisustvu i mogućnostima umjetnika.

Najčitanije