16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba fotografija “Roma – Citta Eterna”

Kordić izložba

Fotografska izložba “Roma – Citta Eterna” (Rim – vječni grad) autora Stevana Kordića biće otvorena danas u Kotoru u 20 časova, u Galeriji solidarnosti. Izložbu će otvoriti kotorski biskup monsinjor Ivan Štironja.

”Postavka predstavlja izbor fotografija koje je autor napravio od 2005. do 2019. godine, tokom devet posjeta Rimu. Sadrži 26 kolornih fotografija u formatu 100cm × 70cm, sa prikazima arhitekture Rima, od antičke, srednjovjekovne, renesansne, pa do barokne. Nastavak je Kordićeve izložbe ‘Roma Antiqua’ iz 2009. godine, koja se sastojala od 40 crno-bijelih fotografija”, navodi se u najavi događaja.

Izložba je posvećena sjećanju na autorovog prijatelja don Antuna Belana (1953-2019), župnika Kotora i Škaljara, kao i kanonika stolnog kaptola u Kotoru, velikog poznavaoca i ljubitelja Rima u kojem se školovao.

Stevan Kordić je afirmisani umjetnički fotograf, a rođen je 1969. godine u Kotoru. Glavni predmet njegovog fotografskog interesa je istorijska arhitektura i pejzaž.

Rim i Carigrad su gradovi njegovog posebnog interesa i ljubavi, kojima se, kaže, uvijek vraća.

Kao fotograf je učestvovao u brojnim izdavačkim i izlagačkim projektima koji su afirmisali kulturnu baštinu Boke Kotorske i Crne Gore. Izložba “Roma – Citta Eterna” je njegova sedma samostalna izložba, a ranije je izlagao u zemlji i inostranstvu, samostalno, ali i na grupnim izložbama. Član je više nevladinih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine. Doživotni je član Europe Nostre.

Događaj organizuje Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije