20 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba povodom Dana nezavisnosti CG – „Bokeljska mornarica – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“

Bokeljska mornarica- foto Miro Marušić

U sklopu programa obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, na Cetinju će u petak 17. maja biti otvorena izložba „Bokeljska mornarica – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“.

Radi se o najvećoj i najreprezentativnijoj izložbi  na temu Bokeljske mornarice sa velikim brojem eksponata: dokumenata, knjiga, ikona, umjetničkih slika brodova i pomorskih bitaka, zavjetnih darova pomoraca, portreta kapetana, fotografija, odora, oružja i odlikovanja. Izrađen je luksuzni i bogato ilustrovani katalog na 150 strana sa tekstovima na našem i engleskom jeziku.

Izlozba na Cetinju 2019.

U pripremi izložbe su učestvovali Pomorski muzej Crne Gore, Bokeljska mornarica Kotor, Ministarstvo kulture Crne Gore, Biskupija Kotor, Istorijski arhiv Kotor, Muzeji Kotor i Opština Kotor.

U 17 sati na Dvorskom trgu na Cetinju će nastupiti Glavni odred Mornarice  i biti će otplesano tradicionalno Kolo.

Izložba će biti otvorena u 18  sati u izložbenom prostoru Ministarstva kulture Crne Gore. Na otvaranju će govoriti Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice Kotor, Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore, a izložbu će otvoriti Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore.

Najčitanije