8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba poznatih umjetnica Milene Šotre i Nade Stanić, povodom 8. marta

Izložba poznatih umjetnica Milene Šotre i Nade Stanić, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena biće otvorena u Galeriji Josip Bepo Benković, 7. marta u 19 sati.

Postavku će činiti 23 slike iz galerijskog legata Milene Šotre i 15 skulptura Nade Stanić, koje je ustupila njena porodica. Izložbu će otvoriti novinarka i pjesnikinja, Ksenija Matović.

Kako je kazala v.d. direktorica Galerije i Muzeja, Ivana Palikuća, izložba dvije poznate umjetnice, čije je stvaralaštvo vezano za Herceg Novi i Boku Kotorsku, prigodna je prilika da se one, u susret Prazniku posvećenom ženama, predstave hercegnovskoj likovnoj publici.

Milena Šotra rodjena je 1909. godine u selu Pješivac kod Stoca. Slikarstvo je učila u Beogradu kod Bijelića i Dobrovića. Na putu za Ameriku, jednu godinu ostaje u Parizu gdje radi u Udruženju jugoslovenskih studenata i sa Vojom Dimitrijevićem pohađa časove slikanja kod Andrea Lota. U Americi je bila potpredsjednca Matice iseljenika, članica Saveza za iseljenička pitanja, publicistkinja i saradnica brojnih listova u SAD-u i Kanadi. Druži se sa poznatim ukrajinskim avangardnim vajarom Aleksandrom Arhipenkom, na čijoj slikarskoj školi u Vudstoku provodi dvije godine. U Beograd se vraća sa prvom grupom iseljenika-povratnika i aktivno se uključuje u javni i politički život. Radila je u “Tanjugu” i Sekretarijatu za inostrane poslove. Osnovala je  grupu “8. mart” sa kojom je često izlagala. Bila je član ULUS-a. Studijski je boravila u Francuskoj, Engleskoj, Sovjetskom savezu, Grčkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Libiji, Švajcarskoj, Kanadi, Austriji, Švedskoj i Španiji.

Plakat

Nada Stanić završila je Umjetničku školu u Herceg Novom 1957. godine, u kojoj je jedno vrijeme radila kao nastavnica-asistentkinja. Bila je prva, a dugo vremena i jedina vajarka u crnogorskoj umjetnosti. Izlagala je samostalno u “Palati Sponza” u Dubrovniku 1962. godine, Pomirbenoj dvorani na Gospi od Škrpjela 1997, Dvorani Park 1998. godine. Dobitnica je nagrade Cetinjskog salona jugoslovenske likovne umjetnosti “13. novembar” 1969. godine i nagrade Hercegnovskog zimskog salona 1976. i 1983. godine.

Najčitanije