16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba slika Ljuba Popadića u Porto Montenegru

Izlozba Ljuba Popadica

Izložba slika akademskog slikara Ljuba Popadića biće otvorena u ponedeljak, 1. jula, u Zbirci Pomorskog nasleđa u nautičkom naselju Porto Montenegro.

Sa platna tivatskog slikara izbija Mediteran, onakav kakav je oduvijek i bio. Mediteran brodova i ljudi koji su živjeli ovim načinom života, kamene arhitekture, duhovnosti, skladan, ustreptao i pun života. Izložbu će otvoriti novinar i publicista Dragan Mihović, bivši direktor Radio Beograda.

Ljubitelji umjetnosti imaće priliku da pogledaju slike iz dva umjetnička ciklusa, jedan se odnosi na Boku, a drugi na duhovnost. Boka je, naglašava Popadić, tema koju ne mijenja, a duhovnost se provlačila i kroz njegov raniji period.

„Sve što vidim pokušavam da prenesem na platno. Na njemu su moje emocije, moje oduševljene pejzažom, priobaljem, gradovima, selima, svim onim što nas okružuje.“ – kaže Popadić, čije slike krasi topla mediteranska nota dodirujući starine, bokeljske fasade, škura, stare i dotrajale brodove….

„Ja pokušavam da patinom izazovem neku elegičnost koja ostavlja osjećanje da je nešto prošlo i da smo i mi prolazni isto tako kao i ti brodovi koji se nalaze na mojim slikama i uvijek osjetim neku tugu zbog te prolaznosti koju prenosim na platno. I to nije oživljavanje, nego nastojanje da svojom slikom zabilježim nešto što stoji stotinu godina, a ta patina i nota topline vraća gledaoca u prošlost.”- pojašnjava ovaj cijenjeni slikar iz Tivta, svoj odnos prema prošlom i prolaznom.

Najčitanije