7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba u Kući Iva Andrića: Lični predmeti kao svjedočanstvo o intimnom životu nobelovca

Kuća Iva Andrića

Nakon više od pet decenija otkako je Andrić posljednji put boravio u Herceg Novom, u dom nobelovca u Toploj vraćeni su njegovi lični predmeti, koji su danas dio stalne postavke “Andrićeva nova staza, lica i prostori”.

Ažuriranu izložbu otvorio je danas potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, izrazivši zadovoljstvo što je revitalizovana zgrada dobila „blago koje predstavlja intimni život nobelovca i njegove voljene supruge Milice, njihov boravak u Herceg Novi i ljudi koji su ih zvali u ovaj grad.”

U cilju dalje afirmacije Andrićeve kuće, ozvaničena je saradnja Javne ustanove kulture Herceg-fest i Fondacije Ivo Andrić, protokolom koji su potpisale direktorica Tatjana Ateljević i upravnica dr Maja Radonić. Otvaranje izmijenjene izložbe i potpisivanje protokola upriličeno je u okviru manifestacije “Ivo Andrić – naš savremenik”, povodom 130 godina od rođenja velikog pisca.

„Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena originalnim nameštajem, fotografijama, cevima i intimnim pismima pisca, a prvi put u ovoj zgradi imamo i radove Milice Babić, njene kostimografije. U Domu se sada jasnije prepoznaje duh dvojice umjetnika i sjena srećnog Andrića, koja postoji samo u jednom gradu, u Herceg Novom“, rekao je potpredsjednik Opštine Mirko Mustur.

Kuća Iva Andrića

Kako je objasnio, nakon što je prošle godine otvorena stalna muzejska postavka, nastavljeno je trasiranje Andrićevih i Miličinih tragova, što je rezultiralo eksponatima koji nude jedinstven pogled na njihov život.

„U ime lokalne administracije zahvaljujem se svima koji su doprinijeli ostvarenju namjere Opštine Herceg Novi i JUK Herceg-festa da oplemene postavku u revitalizovanoj Andrićevoj kući. Danas s ponosom možemo reći da smo to uradili na način koji će dodatno rasvijetliti lični život nobelovca i svjedočiti o tome da je Novi jedini grad na svijetu u kojem je Andrić sagradio kuću“, rekao je Mustur.

On je čestitao potpisivanje protokola između JUK Herceg-festa, koji upravlja Andrićevom kućom, i Fondacije Ivo Andrić, renomirane institucije koja, na zahtjev pisca, čuva njegovu zaostavštinu. Kako je istakao, ovo partnerstvo biće važna osnova za organizovanje programa o Andriću i njegovom delu, za “otkrivanje i prezentovanje javnosti manje poznatih detalja iz života pisca”.

Kuća Iva Andrića

Eksponati koji su dodani u postavku su Andrićeve lične stvari, Miličine kostimografije za pozorišnu predstavu “Legenda o Ohridu”, umetničke slike, pisma, porodične fotografije i deo nameštaja koji se nalazio u kući tokom Ivinog i Milicinog zajedničkog života u Novom. Ovi predmeti, sačuvani u porodici Milice Babić, nedavno su, posle provera i niza dogovora, otkupljeni i popravljeni, a od danas su deo stalne postavke čiji su autori Tatjana Korićanac i dr Vladimir Roganović.

Proces nabavke navedenih eksponata vodila je magistra Gordana Porobić Krcunović, koja je, zahvaljujući svojim saradnicima, istakla da je teret kompletnog operativnog posla oko nabavke i pripreme ovog eksponata snosio organizator u Andrićevoj kući, Jovana Vujović, projekat izložbe uradila je kustos Tatjana Korićanac, a sve uz podršku Opštine Herceg Novi i predsjednika Stevana Katića.

“Kažu da stvari koje koristimo apsorbiraju našu energiju, da mogu razgovarati.” Eksponati koji su danas deo stalne postavke u Andrićevoj kući govore o jednoj epohi, načinu života, o zajedničkom životu dvoje umetnika, Milice i Ive, o njihovoj ljubavi. Ovom postavkom Andrićev muzej dobija autentični sadržaj i postaje, kako bi rekao Hajdeger, „kuća bića“ ili kuća života“, rekla je Porobić Krcunović.

Kuća Iva Andrića

Ona se osvrnula na manifestaciju upriličenu povodom 130. godišnjice rođenja nobelovca, istakavši da je Andrić “svojim stvaralaštvom u skladu sa svakim vremenom koje dolazi, a time i savremenom svakoj generaciji”. Kako je rekla, ovi programi potvrđuju da Andrićeva kuća u Herceg Novom nije samo spomen obilježje, već mjesto susreta i razgovora kakve je ovdje vodio i sam pisac.

Zvanična saradnja JUK Herceg-festa i Fondacije Ivo Andrić.

Očuvanje i poštovanje lika i djela Ive Andrića biće osnova saradnje JUK Herceg-festa i Fondacije Ivo Andrić, istaknuto je tom prilikom. potpisivanja protokola između dvije institucije.

“Zajedno ćemo raditi na tome da ova kuća bude mjesto susreta i književnosti, jer, kako je vjerovao Andrić, knjige mogu promijeniti svijet”, rekla je nakon potpisivanja direktorica Herceg-festa Tatjana Ateljević.

Kuća Iva Andrića

Izrazivši zadovoljstvo što se nalazi na mjestu gdje je Andrić “sa suprugom Milicom Babić proveo svoje najsrećnije i najljepše dane”, administratorka Fondacije Ivo Andrić Maja Radonić istakla je da je ovo svečani dan za dvije institucije, jer je produbljena saradnja zvanično započela krajem prošle godine, i još jednom potvrdila „neraskidivu vezu dve važne tačke vezane za život i stvaralaštvo našeg nobelovca, a to su Beograd i Herceg Novi“.
„Saradnja Fondacije Ivo Andrić i Kuće nobelovca Ive Andrića, odnosno JUK Herceg-fest, doprinijeće međusobnoj razmjeni podataka i materijala, daljem proučavanju života i stvaralaštva pisca, a kroz zajedničke programe predviđene u Ovaj Protokol, kao i izdanja Andrićevih prevedenih djela koja će Fondacija donirati KNIA biblioteku, Andrićevo živo djelo biće dostupno čitaocima koji u Herceg Novi dolaze iz različitih zemalja svijeta“, rekao je Radonić.

Govoreći o radu Zadužbine, koja brine o zaštiti stvaralaštva i imena pisca, Radonić je rekao da se u arhivi ove ustanove nalazi Andrićeva rukopisna zaostavština, koja obuhvata 118.000 predmeta, popisanih i klasifikovanih, a potom i digitalizovanih. Zadužbina se, između ostalog, brine o kapitalnom projektu kritičkog izdanja djela Ive Andrića, pruža podršku istraživačima i proučavaocima Andrićevog stvaralaštva i izdaje godišnjak posvećen toj oblasti, objavljuje kritički uređene rukopise pisca i nagrade. jedna od najprestižnijih književnih nagrada, “Andrićeva nagrada”.

Kuća Iva Andrića

„Kao što je most u Višegradu podignut rukama velikih neimara da traje dokle god svijet i vijekovi nad smaragdnom Drinom, ako mu ljudska mržnja ne škodi, tako je Andrićev rad teži od tog kamena i građevinskog poduhvata. , jer mu nijedan ljudski čin ne može naškoditi. Dok god postoji i jedna osoba na svijetu u kojoj odjekuje i živi Andrićev stvaralački glas, postojaće i njegovo djelo“, rekao je Radonić.

Na inicijativu predsjednika Upravnog odbora, akademika Mira Vuksanovića, Kući nobelovca Ive Andrića poklonjena su vrijedna izdanja: knjige kapitalnog projekta Kritičke edicije djela Ive Andrića sa 17 do sada objavljenih tomova. Bibliografija Ive Andrića od 1911. do 2011.“ i primjerci godišnjaka „Zadužbine“ koji izlazi pod nazivom „Sveske“.

Manifestacija “Ivo Andrić – naš savremenik” biće nastavljena sutra u Domu nobelovca, programom “Književno popodne sa Emsurom Hamzić i Đorđem Sladojem”, koji će voditi književnik Branislav Zubović.

Najčitanije