17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski vatrogasci spremni za akciju, koje srećom još uvijek nema – najkompleksnije spašavanje turista sa San Đovanija

Vatrogasci Kotor – foto Boka News

Tokom ljetnje sezone sve je više posla za pripadnike Službe zaštite i spašavanja Kotor.

Priprema za ovogodišnju protivpožarnu ljetnu sezonu počele su još s prvim proljećnim danima

“Sva vozila koja posjedujemo su potpuno tehnički ispravna, osposobljena za sve vrste intervencija, operemu koju posjedujemo takođe kontrolišemo redovno, posebno sad sada u ovoj sezoni i u svakom trenutku mi smo spremni da intervenišemo brzo i efikasno skoro na svim vrstama intervencija”, kazao je zamjenik komandira Eduard Kovačić.

Iako su u svakom momentu spremni za akciju, ovog ljeta srećom još uvijek nije bilo većih intervencija.

“Na sreću do sada nije bilo većih šumskih požara, to su sve bili požari nekog sitnog rastinja, koje smo uspjevali vrlo brzo, za pola sata, sat da ugasimo”, kaže Kovačić.

Njihovo zanimanje jedno je od najtežih, ipak kada radiš ono što voliš i najrizičnije akcije njima su zanimljive, kaže mladi vatrogasac Nikola Banićević.

Ovim hrabrim ljudima, svaki dan na poslu je drugačiji a tokom ljeta nerijetko ih zovu građani sa najrazličitijim zahtjevima.

“Zanimljivo je ovo ljeto pogotovo. Pozive od građana da im, što mi kažemo, uhvatimo zmiju. Zmije im se uvuku u dvorište kuće, u samu kuću, čak i u stanove na visočijim etažama… Dolazimo po pozivu, to su obično pozivi osjetimo po glasu da su uspaničeni”.

A jedna od najzahtjevnijih ali i sve brojnijih intervencija su, prema riječima komandira Kovačića, akcije spašavanja povrijeđenih turista na zidinama San Đovanija

“Turisti koji obilaze stari grad penju se gore, mogu da kažem da su te intervencije izuzetno zahtjevne za nas, ne po pitanju složenosti da mi dođemo do brda San Đovani i na nosila stavimo povrijeđenoga, nego po pitanju angažovanosti našeg ljudstva. Ponekad je potrebno čaki pola našeg sastava da angažujemo da dođemo na vrh San Đovanija sa nosilima i ostalom oprmeom”, objasnio je Kovačić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije