12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Izolacija skraćena na sedam dana, karantin na 10

Kovid

Institut za javno zdravlje Crne Gora je predložio, a Komisija za borbu protiv kovid-19 infekcije i Ministarstvo zdravlja prihvatilo, da se vrijeme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena SARS-CoV-2 infekcija skrati sa 10 na sedam dana, a karantin za sve bliske kontakte se skraćuje sa 14 na 10 dana.

Izmjene važećeg protokola stupiće na snagu u ponedjeljak 10.januara.

– Vrijeme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena SARS-CoV-2 infekcija skraćuje se sa 10 na 7 dana osim za lica koja se liječe u bolnicama ili su imunokompromitovani. Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u poslednjih 24 sata nema povišenu tjelesnu temperaturu niti znakove respiratorne infekcije – saopšteno je iz IJZ-a.

Vrijeme karantina za sve bliske kontakte se skraćuje sa 14 na 10 dana. Kako su pojasnili u IJZ-u, pod bliskim kontaktom se podrazumijevaju svi članovi domaćinstva.

– Ukoliko je bilo bliskih kontakata i s drugim licima van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbijedi podatke tog kontakta (ime i prezime, matični broj, adresu i broj telefona) i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi. Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u COVID ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati COVID-19 infekciji. Na osnovu rješenja o izolaciji za oboljelog (potvrđenog slučaja kovid infekcije) izdaje se rješenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja – kazali su u IJZ-u.

Najčitanije