7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrada biznis plana najveći izazov za mlade preduzetnike

Sa radionice

Druga radionica „Idejom do biznisa“ koju organizuje Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije održava se danas u hotelu „Palmon Bej“.  Preduzetnici koji pokreću ili žele da uspješnije razvijaju svoju djelatnost imaju priliku da čuju kako se pravi biznis plan, a predavač je prof. dr Nikša Grgurević.

Tokom prve radionice preduzetnici su učili kako se kreira biznis ideja, podsjetio je u uvodnom izlaganju sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović, a u jučerašnjem interaktivnom radu saznaće šta treba da sadrži kvalitetan biznis plan.

„Svaka radionica je kao put, a do postizanja preduzetničkog cilja potrebno je imati jasan cilj i viziju, kako ne biste lutali. Skrenuo bih vam pažnju na važnost istraživanja tržišta i kreiranja proizvoda koje kupci žele jer i pored dobrog biznis plana kompanije nekada naprave pogrešan proizvod. Velike kompanije nekada stvaraju želju za proizvodom kao na primjer Coca cola i Apple, a druge kompanije, proizvode koje tržište treba i traži. Kao preduzetnici imaćete tri problema sa kojima ćete se susresti – kreiranje biznis plana, vođenje marketinga i komunikacija sa partnerima i potrošačima, kazao je Vitomirović.

Profesor dr Nikša Grgurević istakao je da preduzetništvo donosi mnogo više rizika i veća odricanja nego stalni posao, ali veće zadovoljstvo ako projekat uspije.

„Izrada biznis plana predstavlja najveći izazov za preduzetnike. Potrebna im je pomoć kako bi plan bio kvalitetan, ne da bi zadovoljili formu, već da nam pokaže brojeve, ali i koliko naša ideja ima utemeljenje u stvarnosti i koliko je moguće da uspijete“, kazao je na početku prof. dr Grgurević.

Radionica je dio dvogodišnjeg projekta „Razvijanje međusektorske saradnje za zapošljivost mladih na Zapadnom Balkanu“.

Najčitanije