11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael potvrdio da je bombardovao izbjeglički kamp u Gazi, stradali i civili

Gaza

Izraelska vojska potvrdila je da je izvela zračni napad na izbjeglički kamp Jabalia u pojasu Gaze. Kažu da su ubili jednog od Hamasovih zapovjednika i uništili podzemne tunele kojima su se koristili militanti. U napadu je ubijeno najmanje 50 civila, a stotine su ranjene, objavilo je ministarstvo zdravstva u Gazi, koje je pod nadzorom Hamasa.

Golemi krater u naselju Jabalia na sjeveru pojasa Gaze. Ništa nije ostalo na mjestu gdje su pale bombe.

Izraelska vojska potvrdila je da su napad izveli njezini zrakoplovi. Kaže da je u tom izbjegličkom kampu bilo snažno uporište Hamasa i da su obavještajni podaci pokazali da je tu bio Ibrahim Biari, zapovjednik Hamasove jedinice Jabalia.

Hamas je demantirao da je njegov zapovjednik bio u kampu u trenutku napada. Također, najavio je nove poteze vezane uz zarobljene Izraelce i strane državljane.

Najmanje 50 Palestinaca ubijeno je, 150-ero je ranjenih u poslijepodnevnom napadu iz zraka na najveći od 8 izbjegličkih kampova, Jabalia, na sjeveru Gaze. Izbjeglice su se u njega počele naseljavati nakon rata 1948. godine. To malo, prenaseljeno područje od samo 1400 četvornih metara, puno je stambenih zgrada, tamo su i 26 škola, dva zdravstvena centra, knjižnica i sedam bunara.

Nakon noćnih borbi s Hamasom, Izrael nastavlja napade na, tvrdi, naoružane pripadnike militantne skupine unutar goleme mreže tunela ispod palestinske enklave Gaze, svog glavnog cilja u potpunom brisanju militanata. koji su iznenadili najmoćniju vojsku Bliskog istoka.. Iako se fokusira na njezin sjever, ne odustaje s napadima na sve dijelove Gaze. No jasno je da su izraelske snage prodrle u sjeverne četvrti grada Gaze – njihova oklopna vozila su na obje glavne ceste od sjevera prema jugu. Jedna ide uz obalu sjeverno od grada, druga kroz sredinu Pojasa južno od njega. Nejasno je što će se sada dogoditi civilima. Naime, stotine tisuća Palestinaca nisu poslušali poziv izraelske vojske i evakuiralo se iz sjeverne polovice pojasa Gaze na jug.

Vojno krilo Hamasa, pak, objavilo je video za koji tvrdi kako prikazuje militante u borbi s izraelskim vojnicima u blizini Beit Hanouna na sjeveru Gaze. Iz zasjede su granatama zasuli tri izraelska vozila s protutenkovskim projektilima.

Gaza je na korak do javnozdravstvene katastrofe, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. Prema podacima Ujedinjenih naroda, u pojas Gaze u posljednjih 10 dana ušla su 143 kamiona s humanitarnom pomoći, što je samo mali dio onoga što je potrebno.

WHO ponovno upozorava na katastofu. UN-ova agencija koja brine o dobrobiti djece ukazuje pak na “rastuću prijetnju” smrti dojenčadi zbog dehidracije. Sa samo 5 posto od uobičajene dnevne količine vode, mnoga djeca, od njih najmanje milijun u Gazi, obolijevalu od pijenja morske, nepročišćene vode.

Veliki stupovi crnog dima dižu se iznad grada na jugu Izraela – Ashdoda, nakon napada raketama ispaljenima iz Gaze. Četiri su Izraelca ozlijeđena, jedna je osoba u teškom stanju.

Turski predsjednik Erdogan, jedan od najglasnijih kritičara Izraela, izjavio je da se Izrael počeo ponašati kao teroristička organizacija te da ga treba što prije zaustaviti.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije