22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael spreman za rat, Hamas objavio početak vojne operacije

Masovni raketni napad na Izrael izazvao uzbunu u više gradova Foto: Amir Cohen / Reuters

Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat nakon subotnjeg masovnog napada na Izrael iz palestinskog Pojasa Gaze, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije.

Islamistički pokret Hamas izveo je u subotu najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Dok su sirene upozorenja zavijale diljem južnog i središnjeg Izraela, uključujući Jeruzalem, izraelska vojska je rekla da je spremna za rat, a premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitan sastanak sigurnosnih dužnosnika.

Ovaj incident je najozbiljniji otkad su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izvještavaju o oružanim sukobima između skupina palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Vojni zapovjednik Hamasa Mohamad Deif objavio je početak “vojna operacije” protiv Izraela, pozivajući Palestince posvuda na borbu.

– Ovo je dan najveće bitke za okončanje posljednje okupacije na zemlji, rekao je i dodao da je ispaljeno 5000 raketa.

Jedna je Izraelka poginula, a 15 je ozlijeđeno u raketnim napadima, prema hitnim službama.

Izraelska vojska je rekla da njene snage djeluju unutar Gaze, ali nije navela detalje.

Masovni raketni napad na Izrael izazvao uzbunu u više gradova Foto: Amir Cohen / Reuters

– Određeni broj terorista infiltrirao se na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze, rekla je vojska u priopćenju, dodajući da je stanovnicima područja oko Pojasa Gaze rečeno da ostanu u svojim domovima.

Izraelski mediji izvijestili su da su naoružani napadači otvorili vatru na prolaznike u gradu Sderotu, u južnom Izraelu, a snimke koje kruže društvenim mrežama pokazuju sukobe na gradskim ulicama, kao i naoružane muškarce u džipovima.

Palestinski mediji također su izvijestili da su brojne Izraelce zarobili borci, a Hamasovi mediji su objavili video snimku na kojoj se očito vidi uništeni izraelski tenk.

Ured premijera Benjamina Netanyahua priopćio je da će se on sastati s najvišim sigurnosnim dužnosnicima u nadolazećim satima, a ministar obrane Yoav Gallant odobrio je mobilizaciju rezervista.

Gallant je proglasio “specijalnu sigurnosnu operaciju” u radijusu do 80 kilometara od Pojasa Gaze kako bi izraelska vojska mogla bolje zaštititi civile.

U Gazi se mogla čuti tutnjava od ispaljivanja raketa, a stanovnici su prijavili oružane sukobe duž ograde za razdvajanje s Izraelom, u blizini južnog grada Khan Younis, i rekli su da su vidjeli značajna kretanja naoružanih boraca.

Izraelska služba hitne pomoći rekla je da su timovi poslani u područja u južnom Izraelu u blizini Gaze.

 

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije