21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael tvrdi da sve više pripadnika Hamasa polaže oružje

Izraelski tenkovi

Izraelske snage sve dublje prodiru u grad Han Junis na jugu pojasa Gaze. Izraelci tvrde i da sve više pripadnika Hamasa polaže oružje te da se nazire kolaps te militantne organizacije.

Italija, Francuska i Njemačka traže da EU uvede sankcije protiv Hamasa

Italija, Francuska i Njemačka zatražile su od Europske unije da uvede sankcije protiv Hamasa i njegovih pristaša, napisalo je troje ministara vanjskih poslova šefu europske diplomacije Josepu Borrellu.

– Dajemo potporu prijedlogu da se uvedu ad hoc sankcije protiv Hamasa i njegovih pristaša, piše u pismu.

– Brzo usvajanje sankcije omogućit će nam da pošaljemo snažnu političku poruku da je EU protiv Hamasa i solidarna s Izraelom, kažu ministri.

Oni su rekli kako je važno da EU poduzme “sve potrebne mjere protiv terorističke skupine Hamas i njegovih pristaša”.

– To implicira jaču europsku predanost kako borbi protiv Hamasove infrastrukture i financijske potpore, tako i međunarodnoj izolaciji i delegitimizaciji Hamasa, koji ni na koji način ne predstavlja Palestince ili njihove legitimne težnje, stoji u pismu u koje je Reuters imao uvid.

Hamas je već na popisu Europske unije kao terorističke organizacije, što znači da sva sredstva ili imovinu koju ima u EU treba zamrznuti.

Izrael ponavlja da neće odustati dok ne eliminira vodstvo Hamasa

Izraelska vlast ponavlja da neće odustati od napada dok ne eliminira vodeće ljude Hamasa.

– Yahya Sinwar, Mohammad Fed, Marwan Issa – namjeravamo uhvatiti ta tri čelnika. To je naš posao jer oni imaju važnu ulogu u Hamasovim operacijama. Što god bude potrebno – doći ćemo do njih i ostatka Hamasova vodstva. Zadali smo velik udarac na terenu, a zadatak nam je locirati Hamasove čelnike i eliminirati ih, izjavio je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Izrael: Nazire se kolaps Hamasa

Izrael je nastavio sa snažnim napadima u pojasu Gaze. Žarište borbi protiv Hamasa je u prenapučenom gradu Han Junisu na jugu enklave, u koji sve dublje prodiru izraelske snage koje pokušavaju otkriti i uništiti Hamasovu mrežu tunela.

Izraelci tvrde i da sve više pripadnika Hamasa polaže oružje te da se nazire kolaps te militantne organizacije.

Istodobno, Ujedinjeni narodi ne prestaju pozivati na humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze u kojem je, od početka sukoba prije dva mjeseca, 85 posto stanovnika moralo napustiti svoj dom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije