19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Izraelska vojska počela s evakucacijom civila iz Rafaha

Granica Izraela i Gaze Foto: Amir Cohen / Reuters

Izraelska vojska počela je evakuaciju civila iz istočnog Rafaha u novu proširenu humanitarnu zonu koja uključuje al-Mawasi te dijelove Khan Yunisa i središnje Gaze, objavio je IDF u ponedjeljak ujutro. Evakuacija prethodi planiranim operacijama IDF-a u području Rafaha, izvijestio je The Jerusalem Post.

Nova humanitarna zona uključuje poljske bolnice, šatore i povećanu opskrbu hranom, vodom, lijekovima i drugim potrepštinama.

Osim toga, IDF (izraelske obrambene snage) surađuje s međunarodnim organizacijama i nekoliko zemalja kako bi omogućio povećanje humanitarne pomoći pojasu Gaze, objavila je izraelska vojska.

IDF, u skladu s odlukom političkog vrha, poziva stanovništvo koje je trenutno pod kontrolom Hamasa da se privremeno evakuira iz istočnih četvrti Rafaha u novu zonu. Evakuacija će se provoditi u fazama, u skladu s procjenama situacije.

Poziv na evakuaciju upućuje se putem letaka, SMS-ova, telefonskih poziva i poruka na arapskom jeziku.

– Izraelske snage nastavit će djelovati kako bi se ostvarili ciljevi rata, uključujući razbijanje Hamasa i povratak svih talaca, poručili su iz IDF-a.

Evakuacija vrijedi za ograničeno područje od ponedjeljka, uključujući područje za koje se vjeruje da u njemu trenutačno boravi oko 100 tisuća ljudi.

Vlada je odlučila o evakuaciji u nedjelju navečer, a ministar obrane Yoav Gallant obavijestio je američkog ministra obrane Lloyda Austina o odluci tijekom noći.

Odluka o pokretanju evakuacije slijedila je nakon što je Hamas u nedjelju ispalio baražnu raketnu vatru iz Rafaha prema području Kerem Shaloma. Pritom su poginula tri vojnika, a deset ih je ranjeno. Područje koje se evakuira uključuje i ono s kojeg su ispaljene rakete.

Još nije jasno označava li evakuacija kraj napora da se postigne dogovor o oslobađanju talaca i prekidu vatre.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije